Допомога в 3000 гривень та знижки на комуналку: чи реальний план Авакова

Читать на русском
Ярослав Жалілоекономіст

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков розповів про своє бачення виходу з «карантинної» кризи. Глава МВС запропонував запровадити спеціальні виплати з бюджету, як кризове забезпечення з вимушеного безробіття. «Державна допомога на продукти і ліки, як допомога з вимушеного безробіття на період карантину, повинна становити близько 2500–3000 грн на місяць», – написав міністр у Фейсбуці. Серед інших пропозицій міністра на період карантину – пільги на комуналку до 50% – 75%, скасування процентних ставок за кредитами приватним особам. Також Арсен Аваков пропонує збільшити дефіцит держбюджету на 200 млрд гривень. Президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло в коментарі «Слово і Діло» зазначив, що озвучені міністром цифри оцінювати складно, хоча в екстраординарних обставинах можуть бути такі ж дії.

«Запропоновано збільшити дефіцит держбюджету на 200 млрд гривень. Чи прораховувалася ретельно ця цифра? Складно сказати, зараз у нас 100 млрд дефіцит. У принципі, сума не катастрофічна, враховуючи, що ситуація катастрофічна. Багато розвинених країн вдасться подібних заходів», – зауважив економіст.

На його думку, не можна сказати, що пропозиції Авакова вичерпні, але це частина пом'якшувальних заходів щодо усунення негативних наслідків. Водночас це не ті заходи, які дозволяють функціонувати економіці в умовах стійких епідеміологічних ризиків.

Наслідки світових фінансово-економічних кризСвітова економічна криза близько, вважають у МВФ і Світовому банку. Слово і Діло пропонує подивитися, які кризи вже пережив світ.

За словами експерта, назвати озвучені міністром цифри і суми абсолютно нереалістичними не можна, оскільки в екстраординарних ситуаціях можуть бути і екстраординарні методи фінансування.

«Як це можливо зробити? Наприклад, НБУ поступово купує на 200 млрд облігацій внутрішньої позики і банально вливає в економіку», – пояснив економіст.

«Ситуація зараз радикально змінилася. Завжди говорили про малозабезпечених, про те, що доходи низькі, зарплати в людей маленькі, більшість отримують мінімалку, люди намагаються займатися бізнесом і живуть за рахунок цього. Зараз же велика частина бізнесу згорнула діяльність до мінімуму або зупинила. Це ті люди, які також реально потребуватимуть допомоги. Не кажучи вже про тіньову зайнятість. Тому, у принципі, план цілком прийнятний. Просто потрібно чітко прораховувати механізми, інструменти поширення цих коштів», – прокоментував Ярослав Жаліло.

Економіст припустив, що Україна тільки підходить до етапу, коли кількість виявлених інфікованих зростатиме.

«У найближчі тижні ми будемо наближатися до пікової ситуації в країні. Звісно, виникатиме бажання посилити обмеження, зробити їх жорсткішими. Якщо це буде відбуватися, потрібні інструменти, які дозволять компенсувати ризики, які виникають для людей і економіки», – констатував експерт.

Президент Центру антикризових досліджень уточнив, що Україна не має потенціалу для того, щоб в країні все зупинилося на місяць. Потрібно щось їсти, за щось жити, а «подушка безпеки» дуже незначна як у людей бізнесу, так і держави, зважаючи на дефіцит бюджету.

Тому зараз важливо балансувати між гіпотетичними ризиками, які очкуються через поширення вірусу і ризиками внаслідок різкого економічного обвалу.

«Їх потрібно узгоджувати і знайти більш гнучку політику, яка захищала б життя і здоров'я людей, але водночас забезпечувала ресурсами економіку для більш складного етапу поширення вірусу», – позначив економіст.

Ярослав Жаліло звернув увагу на те, що останнім часом в суспільстві була поширена фраза про те, що в країні нічого не працює, промисловість і економіка стоїть.

«Життя може показати, що таке, коли реально економіка стоїть. Тоді вже не буде некоректних висловлювань. Хоча, звісно, такого сценарію допустити не можна. Багато країн вже пройшли через економічні проблеми, ми можемо подивитися на їхні сценарії захисту. Тому, спираючись на досвід інших країн, Україна може зараз проводити більш ефективну політику», – прокоментував президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

«Слово і Діло» розібралося, як змінювався курс гривні в момент падіння провідних біржових індексів на світовому фондовому ринку.

Також «Слово і Діло» пропонує подивитися, які кризи вже пережила світова економіка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: