Заборона на відвідування дитячих та спортивних майданчиків: у чому ризик посилення карантину

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

З понеділка, 23 березня, у Києві діють суворі обмеження. Зокрема, громадським транспортом дозволили користуватися тільки спецробітникам певних категорій, а відвідувати дитячі та спортивні майданчики заборонили. У коментарі «Слово і Діло» експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко підкреслив, що з одного боку, посилення заходів – наслідок безвідповідального ставлення громадян до дотримання карантину. З іншого – не виключено, що ситуація може дійти до соціального вибуху.

«Посилення заходів пов'язане не тільки зі збільшенням кількості хворих, але і з тим, що частина суспільства ігнорує карантинні обмеження», – зазначив він.

Експерт позитивно оцінив той факт, що на сьогоднішній день за дотриманням правил карантину в кожному транспорті повинні стежити двоє поліцейських і один працівник Муніципальної варти.

Ігор Петренко звернув увагу, що в різних країн по-різному виходять із ситуації. Наприклад, в Іспанії деякі люди здавали в оренду своїх собак для того, щоб вигуляти домашнього вихованця, а деякі країни запроваджують штрафи за те, що людина не може пояснити місце перебування на вулиці.

«Потрібно розуміти, що жодна держава, у принципі, не має достатньо репресивної сили для того, щоб стежити за кожним. Залишається тільки проводити роз'яснювальну роботу, намагатися достукатися до людей, залучати лідерів думок, до яких можуть прислухатися», – наголосив Ігор Петренко.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світуІталія поширила карантин на всю країну, Чехія штрафує порушників правил безпеки, Ізраїль вдається до самоізоляції.

На його думку, також варто врахувати, що суспільство тривалий час жило у звичному режимі, який зараз різко змінився. Потрібен час на адаптацію і на те, щоб усвідомити загрозу.

Політолог також припустив, що, найімовірніше, в Україні карантин буде продовжено.

При цьому експерт Міжнародного центру перспективних досліджень пояснив, що оскільки Україна зі слабкою економікою, потрібно розуміти, що для нас ефект карантину містить ризики для економіки. Ми маємо зниження ділової активності, а, отже, падіння економіки.

«Це свідчить про те, що закручувати гайки потрібно на повну. Зниження економічної активності – це зниження доходів населення. Людей наразі фактично позбавляють засобів до існування. Хтось виплачує заробітну плату, звісно, але є і скорочення виплат, інколи їх відсутність зовсім. Суть у тому, що чим довше триватимуть карантинні заходи, тим менше ресурсів буде в роботодавців утримувати співробітників. Обов'язково будуть скорочення, зменшення зарплати, безробіття», – прокоментував політолог.

Також експерт підкреслив, що в ситуації з коронавірусом та карантинними заходами розвинені економіки все одно можуть підтримувати самі себе, країни вкладають державні гроші для того, щоб не допустити критичної ситуації. Однак в України таких коштів немає.

«Посилення карантинних заходів і можливе продовження карантину можуть мати соціальний ефект. Навіть якщо карантин триватиме місяць, немає гарантій, що через кілька тижнів не зросте кількість хворих і не доведеться знову повернутися до заборон. Украй важливе завдання для України зараз – знайти баланс між усіма ризиками», – проаналізував експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

«Слово і Діло» зібрало фоторепортаж, як живе столиця в нових умовах.

Як намагаються зупинити коронавірус в різних країнах світу – за посиланням.

Також «Слово і Діло» вирішило нагадати, які симптоми коронавірусу та як від нього вберегтися.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: