Карантин в Україні: що виправдано, а які заходи можуть зашкодити

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт
Олександр Леоновполітолог

Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)». Документом, зокрема, передбачена кримінальну та адміністративна відповідальність за порушення санітарно-епідеміологічних заходів. Політолог-міжнародник Володимир Воля зауважив, що ухвалення такого закону є правильним кроком, але дещо запізнілим. Водночас, на думку експерта, Україна, як і майже всі країни, втратили певний час, коли не вживали жорстких карантинних заходів від початку епідемії в Китаї. Своєю чергою, виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов у коментарі порталу пояснив, що не можна ігнорувати ситуацію, з якою зіткнулися в Європі, але українська влада реагує реактивно.

Політолог-міжнародник Володимир Воля висловив переконання, що США та деякі європейські країни втратили певні можливості, оскільки від початку в організаційному плані дещо не адекватно відреагували на ситуацію. Управлінська адекватність повернулася, коли почалися масові зараження, смерті та обвали на фондових ринках.

Експерт зауважив, що Україна виявилася не кращою і не гіршою за інші країни. Однак більш доцільно з правової та управлінської точок зору було б запровадження обмеженого надзвичайного стану в Україні.

Володимир Воля пояснив, що вжиття карантинних заходів є частково пунктом саме надзвичайного стану. Обмежувальні заходи є виправданими та адекватними, у тому числі це стосується ухвалення закону проти коронавірусу та «антиколомойського» закону.

Експерт припустив, що дані законодавчі документи дозволять Україні отримати більшу допомогу від МВФ.

«Вірогідно, до вже погодженого розміру кредиту додаватиметься ще й допомога в рамках боротьби з коронавірусом. Саме тому дефолту поки що не варто очікувати», – підкреслив політолог-міжнародник.

Коронавірус: як змінилося життя в столиці через карантин – фоторепортажКиїв на карантині. Слово і Діло зібрало фоторепортаж, як живе столиця в нових умовах – без метро, із закритими ТРЦ і обмеженнями в магазинах.

При цьому експерт розкритикував рішення влади про зупинку роботи метрополітену та руху приміських електричок.

«До Києва щодня на роботу з передмістя та інших містечок приїздять люди, які працюють у магазинах, супермаркетах, комунальних підприємствах, медичних закладах та багатьох інших підприємствах та сферах. Тому таке рішення щодо метро та електричок призведе до проблем в роботі багатьох установ та підприємств Києва», – переконаний Володимир Воля.

У свою чергу, політолог Олександр Леонов у коментарі «Слово і Діло» з часткою скепсису оцінив запропоновані заходи.

«Ситуацію характеризує вираз «Зараз розберуся як слід і покараю кого попало». Чим були обгрунтовані заборонені заходи? Як ухвалювали рішення? Наприклад, у Китаї метро не закривали, у низці європейських міст – також», – поділився спостереженнями політолог.

На його думку, рішення заборонити роботу метрополітену спірне.

«Київ – місто-мегаполіс, розташоване на двох берегах. Ті, хто живуть на Лівому березі, можуть бути відрізаними від місця роботи, а забезпечити віддалений режим роботи можуть не всі. Найважливіше в цьому те, що й медичному персоналу потрібно якось дістатися до місця роботи», – прокоментував Леонов.

Політолог також не виключив, що через обмеження значна частина малого бізнесу просто не зможе піднятися, а сотні тисяч людей опиняться на вулиці.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський допускає запровадження надзвичайного стану через коронавірус.

«Слово і Діло» зібрало фоторепортаж, як живе столиця в нових умовах.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світу – за посиланням.

Також «Слово і Діло» вирішило нагадати, які симптоми коронавірусу та як від нього вберегтися.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: