27 чи 30: яким буде курс валют та що вплине

Читать на русском
Василь Юрчишин

Безготівковий долар активно дорожчає з ранку четверга, 19 березня. На відкритті міжбанку його курс підскочив відразу на 35 копійок. З урахуванням торгів на міжбанківському валютному ринку НБУ встановив на 19 березня курс на рівні 27,79 грн/дол., підвищивши його порівняно з 18 березня (27,24 грн). У коментарі «Слово і Діло» директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин підкреслив, що сплеск на валютному ринку пов'язаний із декількома факторами, у тому числі з епідемією. Коли настає внутрішній або зовнішній шок, курс стрімко злітає.

На думку економіста, незважаючи на те, що долар подорожчав, така ситуація не матиме тривалий характер. Василь Юрчишин нагадав досвід минулих років, зокрема саме перші шокові дні, пов'язані із зовнішніми або внутрішніми проявами, які характеризувалися стрибком курсу.

«Це короткочасний сплеск. Курс може повернутися на рівень 27 гривень за долар та навіть нижче. Середньостроковий прогноз на 2020 рік – курс 26,5 гривень за долар. Хоча багато чого залежить від того, як довго триватиме епідемія. Якщо ситуація вщухне за два-три місяці, то багато процесів нормалізуються. У разі нестабільної ситуації впродовж 6 місяців або року, прогнозні показники потрібно буде міняти», – прокоментував директор економічних програм Центру Разумкова.

Як змінювався курс гривні в момент падіння провідних біржових індексів на світовому фондовому ринкуВперше за останні 23 роки падіння індексу Доу-Джонса і лондонського біржового індексу збіглися зі знеціненням гривні.

Василь Юрчишин не виключив, що в Україні важливу негативну роль зіграли невмілі рішення влади, зокрема це стосується транспорту.

«По-перше, метро набагато легше дезінфікувати. По-друге, варто було збільшити частоту поїздів у кілька разів, щоб зменшити масове скупчення людей у вагонах. Рішення закрити метро було некваліфікованим. Тим більше, якщо врахувати, що близько третини робочих місць в Києві забезпечують жителі Київської області», – підкреслив він.

Економіст пояснив, що заборона перевезень теж належить до дестабілізаційних процесів, що також відбивається на психологічному стані, поведінці. У свою чергу, зовнішні прояви – це розхитування курсу.

Заяви про те, що літаки не літають, означає, що готівку не привозитимуть до України. Це підштовхує до панічних настроїв, уточнив Юрчишин.

«На жаль, об'єктивний стан, пов'язаний у тому числі з коронавірусом, накладається на безліч нераціональних або некваліфікованих дій влади. Українці особливо чутливі до курсової динаміки. Це відразу відбилося на такому ажіотажному курсі», – прокоментував Василь Юрчишин.

Економіст скептично оцінив вірогідність того, що курс може злетіти до 30 гривень за долар. На його думку, влада періодично буде виправляти свої рішення і, можливо, деякі некомпетентні рішення будуть змінюватися вже найближчими днями, що матиме стабілізаційний ефект.

Експерт при цьому уточнив, що багато чого залежатиме в тому числі від розвитку епідеміологічної ситуації у країні та світі.

«Найімовірніше, до 30 гривень за долар курс не доповзе. Однак багато ажіотажних та психологічних чинників. Якщо влада почне виправляти свої помилки, то ситуація матиме тенденції до стабілізації», – підсумував директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

Нагадаємо, новий міністр економіки Ігор Петрашко вважає, що основні наслідки впливу коронавірусу на економіку будуть помітні за 3-6 місяців.

«Слово і Діло» розібралося, як змінювався курс гривні на момент падіння провідних біржових індексів на світовому фондовому ринку.

Також «Слово і Діло» пропонує подивитися, які кризи вже пережила світова економіка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: