Три області оголосили режим НС: що це означає

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

18 березня в Київській області запровадили режим надзвичайної ситуації через коронавірус. НС кваліфікували як медико-біологічну надзвичайну ситуацію природного характеру регіонального рівня. Напередодні президент України Володимир Зеленський запропонував оголосити в Чернівецькій і Житомирській областях режим надзвичайної ситуації з 17 березня. Що таке режим НС, які обмеження можуть бути запроваджені та як може змінитися життя кожного українця, «Слово і Діло» розповів глава Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський.

Коли оголошується режим надзвичайної ситуації?

Режим НС може бути запроваджений в окремих регіонах. НС оголошується, коли можливі людські жертви, шкода здоров'ю або навколишньому середовищу. У нинішній ситуації кількість хворих на коронавірус зростає. Два випадки захворювання, які виявилися летальними зафіксовані якраз у Чернівецькій і Житомирській областях, у зв'язку з чим ці області доречно переводити на режим НС.

Як режим НС вплине на життя людей у Чернівецькій, Житомирській та Київській областях?

Карантин є частиною заходів надзвичайної ситуації. Фактично обмеження в цих трьох областях не будуть кардинально відрізнятися від карантинних заходів, які діють на решті території України.

Пандемія коронавірусу: які симптоми хвороби і як уберегтисяКоронавірусом у світі захворіли майже 145,5 тисяч осіб, понад 5 тисяч померли. Нагадуємо симптоми хвороби і правила захисту.

Відмінності можуть бути, якщо місцева влада вирішить вжити додаткових заходів, які передбачені НС відповідно до законодавства, або ухвалити якісь рішення окремо на законодавчому рівні.

Також при цьому режимі населення потрібно інформувати про дії влади. Крім того, повинен бути призначений керівник робіт з питань наслідків надзвичайної ситуації.

Місцева влада може приймати окремі обмеження, які не передбачені НС. Наприклад, у Франції немає режиму НС, але заборонено без причини покидати домівки. Тих, хто не може пояснити, чому вони вийшли на вулицю, штрафують.

В Європі з розумінням ставляться до обмежень, усвідомлюючи, що життя і здоров'я людей мають першочергове значення. В Україні поки таке розуміння є не в усіх. Тому спектр ухвалених рішень може відрізнятися від тих, які ухвалюють в Європі.

Режим Надзвичайної ситуації не слід плутати із режимом Надзвичайного стану, який передбачає запровадження більш суворих обмежувальних заходів, наприклад, комендантську годину. Поки що в Україні режим Назвичайного стану не запроваджувався.

Нагадаємо, станом на 17 березня в Україні були лабораторно підтверджено 14 випадків коронавируса Covid-19 (10 в Чернівецькій області, по одному – в Житомирській і Київській областях і два – у Києві).

Також «Слово і Діло» писало, як повернути гроші за подорож, якщо поїздку скасували у зв'язку з пандемією.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світу – за посиланням.

Також «Слово і Діло» вирішило нагадати, які симптоми коронавірусу та як від нього вберегтися.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: