Погоджувальна рада: що обговорювали лідери фракцій і груп

Читать на русском

Стрімке поширення коронавірусу у світі внесло свої корективи в роботу і українського парламенту. Спочатку у Верховній раді збиралися тільки обмежити доступ журналістам, але сьогодні стало відомо, що до 3 квітня народні депутати перейдуть на роботу в комітетах, а два пленарні тижні переносять. «Слово і Діло» пропонує подивитися, що сьогодні обговорювали на Погоджувальній раді.

«Буде запропоновано змінити графік роботи Верховної ради України. Верховна рада не закривається, Верховна рада продовжує працювати. Однак ми міняємо черговість пленарних і комітетських тижнів, і до 3 квітня ми переходимо в режим роботи в комітетах. Я розмовляв з нашими колегами з різних фракцій і груп, усі цю пропозицію підтримали», – розповів спікер Дмитро Разумков.

Завтра з 8-ї до 10-ї ранку відбудеться позачергове засідання парламенту, на якому розглянуть не тільки зміну графіку роботи, але й деякі законопроекти, спрямовані на протидію коронавірусу в Україні. Один з них, за словами голови комітету з питань охорони здоров'я Михайла Радуцького, буде працювати тільки протягом трьох місяців. Він передбачає:

  • оперативну закупівлю робіт і послуг, необхідних для ліквідації та недопущення епідемії коронавірусу;

  • звільнення від сплати ввізного мита та ПДВ ліків і виробів медичного призначення, що закуповуються для запобігання та боротьби з коронавірусом;

  • надання населенню можливості працювати дистанційно в умовах карантину, заборону на проведення заходів державного нагляду й контролю на час карантину;

  • запровадження адміністративної відповідальності за порушення обсервації і кримінальної – за умисне зараження людей.

Також Раді завтра потрібно ухвалити законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, які закуповуються особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров'я» та зміни до Податкового кодексу.

Глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія закликав створити робочу групу для опрацювання юридичного механізму можливості роботи Ради в умовах самоізоляції. У «Опозиційній платформі – За життя» закликали зняти з розгляду земельну реформу, запровадити надзвичайний стан у країні (і створити раду за участю президента, парламентаріїв і Кабміну для моментального ухвалення рішень), запровадити повномасштабний карантин, а також на позачерговому засіданні Ради проголосувати питання відтермінування комунальних платежів для сімей, що залишилися без доходів.

«Європейська солідарність» зажадала від влади терміново забезпечити населення безкоштовними масками, антисептиками і тестами на коронавірус. Крім того, фракція розкритикувала організацію повернення українців з-за кордону. «Ми вимагаємо від влади, щоб негайно з основних європейських країн – Італія, Іспанія, Франція – були вивезені українці, які опинилися в пастці епідемії. Використовуйте не тільки чартери, а літаки МНС і всі наявні можливості», – заявив Артур Герасимов.

Юлія Тимошенко на Погоджувальній раді заявила, що «як прем'єр-міністр, який пройшов і фінансову кризу, та епідемію іншого вірусу, готова особисто увійти до складу всіх антикризових штабів». Лідер партії «Батьківщина» теж закликала запровадити повномасштабний карантин і закупити антивірусні препарати. «У нас немає реальної статистики, що в нас робиться із захворюванням. І зараз не час розбиратися, хто в цьому винен. Нам потрібно негайно цю статистику відновити, тому що я стверджую, як людина, яка розуміє, що говорить, у нас набагато більше захворювань і набагато більше померлих», – заявила Тимошенко.

Група «За майбутнє» вважає, що глава Верховної раді повинен звернутися до прем'єр-міністра з проханням розглянути запровадження надзвичайного стану в Україні. Також у групі закликали звернутися до голів церков із вимогою закрити церкви для парафіян.

Нагадаємо, раніше Дмитро Разумков рекомендував скасувати закордонні відрядження народних депутатів через поширення у світі коронавірусу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: