Друга хвиля евакуації громадян із Китаю: готуватися до протестів?

Читать на русском
Сергій Биковполітичний експерт
Володимир Золотарьовполітолог

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в четвер, 12 березня, оголосив про початок підготовки другої хвилі евакуації українців із китайського міста Ухань, закритого на карантин через поширення коронавірусу. «Зараз посольству України відомо про 41 громадянина, які перебувають в Ухані, із них 10 висловили бажання евакуюватися», – зазначив Кулеба. У коментарі «Слово і Діло» глава Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков припустив, що друга хвиля евакуації може пройти спокійніше. Політолог Володимир Золотарьов спрогнозував, що частина громадян, які створювали паніку раніше, все одно будуть схильні до таких настроїв.

Політолог Сергій Биков нагадав, що перша евакуація з Китаю обернулася протистоянням громадян, які всіляко перешкоджали прибуттю, влаштовували барикади. Причина такої реакції в тому, що влада повністю провалила інформаційну кампанію, комунікацію з суспільством і підготовку з протидії коронавірусу.

З точки зору комунікації наразі ситуація складається набагато краще, зауважив експерт.

Глава Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» звернув увагу на те, що головний лікар регулярно виходить на брифінги і розповідає про поточну ситуацію, влада також активізувалася, вжито низку необхідних заходів.

«Мабуть, друга хвиля евакуації не призведе до масштабних мітингів і протестів. Однак Нацгвардія та поліція повинні показати максимальну ефективність і бути готовими до будь-яких викликів, які можуть бути перед евакуйованими, владою», – прокоментував Сергій Биков.

Експерт позитивно оцінив рішення влади про оголошення карантину. На його думку, це виправданий захід, але важливо, щоб карантин впроваджували всюди, захищали всіх українців від загрози коронавірусу.

Зокрема, політолог назвав неприйнятним проведення засідання парламенту. Політолог не виключив, що в Україні можуть закрити частину кордонів або в цілому, але зауважив, що держава може використовувати цю ситуацію на свою користь.

«Таке рішення, на перший погляд, несе економічні ризики. Однак це також можливість підтримати внутрішнього виробника, інвестора. Передусім ми будемо покладатися на бізнес, який працює всередині країни», – пояснив Биков.

На його думку, закриття кордонів – непогана можливість підтримати український бізнес, внутрішнього товаровиробника. Потрібно відмовлятися від імпорту товарів, які ми можемо виробляти в Україні.

«Історію з коронавірусом можна використати, як точку росту, а не останній рубіж падіння», – резюмував глава Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт».

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світуІталія поширила карантин на всю країну, Чехія штрафує порушників правил безпеки, Ізраїль вдається до самоізоляції.

Політолог Володимир Золотарьов зазначив, що, зважаючи на дані щодо смертності, підстав для істерії в суспільства немає. Однак політолог припустив, що певне хвилювання в суспільстві все одно буде і ніхто не зможе вплинути на це.

«По-перше, дуже нагнітають ЗМІ. По-друге, є природні процеси, коли вже участь влади мало що здатне змінити. Президент України або будь-хто нічого в цьому сенсі зробити не може», – зауважив експерт.

Він позитивно оцінив запровадження обмежувальних заходів. Однак висловив переконання, що ті, хто панікують, все одно панікуватимуть, а дієве практичне значення, яке реально вагоме і може заспокоїти громадян, тільки одне – розробка вакцини, констатував Золотарьов.

Нагадаємо, 20 лютого спецрейсом з Уханя в Україну прибули 94 людини, з яких 22 людини – члени екіпажу і медичний персонал, а також 72 пасажири.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, скільки наших співвітчизників перебуває в країнах, де найбільше поширився вірус.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світу – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: