Україна виплатила 1 мільярд за поразки в ЄСПЛ

Читать на русском
За результатами розгляду справ у Європейському суді з прав людини за останні 5 років Україна виплатила 1 млрд 52 млн гривень.

За результатами розгляду справ у Європейському суді з прав людини за останні 5 років Україна виплатила 1 млрд 52 млн гривень.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на відповідь міністра юстиції Дениса Малюськи.

Найбільші суми припали на 2015–2016 роки – 560,30 млн грн і 369,12 млн грн, відповідно.

Крім цього, Україна переказала 38 млн грн пені за несвоєчасне виконання рішень Європейського суду.

За даними Мін’юсту, у 2019 році на розгляді Європейського суду з прав людини перебувало 8833 заяви проти України. З них 6800 заяв стосувалися подій на тимчасово окупованій території Криму і Севастополя, а також на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей.

«Йдеться про всі заяви, які перебувають у провадженні Європейського суду, навіть ті, в яких Європейський суд ухвалив рішення, але воно не набуло статусу остаточного. Станом на 20 лютого 2020 року Україна перебуває на третьому місці серед держав-учасниць Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та протоколів до неї за кількістю справ, які перебувають на розгляді в Європейському суді», – сказано у відповіді міністра юстиції.

Раніше ЄСПЛ зобов'язав Україну виплатити ексмеру Слов'янська Штепі 3600 євро. Судді Європейського суду з прав людини визнали, що Україна порушила права Неллі Штепи відразу в декількох пунктах.

Також ЄСПЛ постановив виплатити компенсації двом українцям.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: