ЄСПЛ постановив виплатити компенсації двом українцям

Читать на русском
Європейський суд з прав людини, розглянувши позови двох українських громадян, ухвалив рішення про виплату їм компенсації понад 20 тисяч євро.

Європейський суд з прав людини, розглянувши позови двох українських громадян, ухвалив рішення про виплату їм компенсації понад 20 тисяч євро.

Відповідні постанови оприлюднив ЄСПЛ, повідомляє в п'ятницю, 22 листопада, Укрінформ.

Зокрема, у справі «Смілянська проти України» визнав порушення Європейської конвенції з прав людини щодо умов утримання в СІЗО, достатності підстав тримання під вартою та ненадання необхідного медичного забезпечення.

У лютому 2011 року проти Вікторії Смілянської було порушено кримінальне провадження за підозрою в нелегальному придбанні, зберіганні та розповсюдженні наркотиків. З січня до листопада 2011 року вона перебувала в Харківському СІЗО.

Справу нині продовжує розглядати суд.

ЄСПЛ постановив, що держава Україна повинна виплатити позивачеві 10 тисяч євро за нематеріальні збитки.

У другій справі «Мельник проти України» ЄСПЛ визнав порушення Європейської конвенції з прав людини в частині неналежного поводження з особою у відділенні міліції і неефективного розслідування в Україні цього факту. Крім цього, визнано порушенням погані умови тримання заявника під вартою в колоніях, а також примушування його до визнання в злочині.

Заявник Микола Мельник отримав судовий вирок за звинуваченням в участі у пограбуванні, яке сталося в Києві в січні 2007 року.

У червні 2018 року заявник звільнився з місць позбавлення волі після відбуття ув'язнення.

ЄСПЛ зобов'язав Україну виплатити на користь заявника 12 тисяч євро за нематеріальні збитки, 2760 євро судових витрат і 30 євро компенсації за поштові відправлення.

Раніше Європейський суд з прав людини визнав порушення з боку України у справі ексмера Слов'янська Нелі Штепи.

Також ЄСПЛ ухвалив рішення на користь чиновників часів Януковича.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: