Від якої політичної сили проходить більше жінок до Ради нового скликання

Читать на русском

У Верховній раді восьмого скликання було лише 50 жінок народних депутатів (чоловіків – 373), це 12% від усього складу. Центральна виборча комісія ще не дорахувала всі бюлетені на дострокових виборах, але вже відомо, що гендерна рівність у новому парламенті буде дотримана більше – близько 20% мандатів отримають жінки. «Слово і Діло» розібралося докладніше.

У новій Верховній раді буде 86 жінок. Найбільше місць отримає партія «Слуга народу» – 254, за списками проходять 34 жінки й ще 20 – за одномандатними округами.

«Голос» Святослава Вакарчука буде представлений у парламенті 20 депутатами, з них 9 – жінки (майже половина, 45%). Більшість також пройшли за списком. П'ять жінок у Раді буде від «Опозиційної платформи – За життя», всі вони проходять за багатомандатним округом.

У «Європейської солідарності» буде 9 жінок-нардепів і 15 чоловіків. Причому тут також усі жінки проходять за списком. Варто відзначити, що за мажоритаркою проходить лише один чоловік. П'ять жінок, включаючи лідерку Юлію Тимошенко, буде в «Батьківщині». Загалом партія отримає 24 місця в парламенті.

Крім того, до Ради за мажоритарними округами проходять 46 самовисуванців, серед них лише дві жінки (4%).

Від партій «Єдиний центр», «Біла Церква разом» і «Самопоміч» в Раду по мажоритарному округу пройшли тільки по одному кандидату – і це чоловіки.

Нагадаємо, «Слово і Діло» проаналізувало, скільки жінок-кандидатів у нардепи входить до списків партій, що балотуються на дострокових виборах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: