Симпатія дорожча за прем'єра: як утримати рейтинги

Читать на русском
Олександр Шульгадоктор соціологічних наук

Володимир Зеленський, будучи актором та шоуменом звик до оплесків і посмішок аудиторії. Навіть в якості президента віе не готовий відмовитися від них. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив доктор соціологічних наук, директор Дослідницького центру SPHERA Олександр Шульга.

Директор Дослідницького центру SPHERA Олександр Шульга звернув увагу на виступ у Верховній раді депутата від «Європейської Солідарності» Олексія Гончаренка, в якому той у властивій йому манері розкритикував присутнього в залі президента.

«Виступ так вразив Володимира Зеленського, що після оголошення перерви він особисто підійшов до нардепа та порадив не переходити на особистості. З великою ймовірністю його попередники швидше за все забули б критику, як тільки покинули залу Верховної ради», - поділився спостереженнями Олександр Шульга.

Як змінювався рейтинг президентів України після пів року на посадіРейтинг президента Володимира Зеленського значно знизився за пів року на посаді. Слово і Діло подивилося, як було з іншими президентами.

Доктор соціологічних наук також звернув увагу на повідомлення ЗМІ, які неодноразово писали з посиланням «на інформовані джерела в оточенні глави держави» про те, що Зеленський спочатку хотів дати шанс Олексію Гончаруку та посилити його уряд новими кадрами. Однак, з'явилися дані опитувань за лютий і все різко змінилося.

Соціолог нагадав, що останні соціологічні дослідження зафіксували не лише падіння довіри до Кабміну і його керівника. Він припустив, що головна причина в іншому, вважає Шульга.

«При цьому і Зеленський, і його оточення забувають, що часто згадувані 70%, які він отримав на початку своєї каденції ніколи не відображали його реальну підтримку – це було 70%, які не приймали старий естеблішмент і які мають доволі різкі відмінності у геополітичних, мовних, конфесійних та інших преференціях, підтримують кардинально різні рецепти вирішення безпекових та економічних проблем України», - прокоментував Олександр Шульга.

Соціолог наголосив, що Зеленський ніколи не мав 70% свого електорату, який з року в рік був би готовий за нього голосувати. Як усі ми знаємо, об'єднаний протестний електорат розпадається на наступний день після голосування, уточнив він.

На думку доктора соціологічних наук в даний час президент, став заручником як цих уявних високих цифр, так і вже згаданого небажання чути критику та втрачати довіру.

Як показали всі попередні цикли від обрання до завершення каденції президента в Україні, процеси втрати довіри та підтримки логічні й неминучі, додав Олександр Шульга.

Соціолог прогнозує подальше зниження показників і Володимира Зеленського.

«Звідси можна піти двома шляхами: орієнтуватися на рейтингові опитування і знову блискавично міняти склад уряду або навіть оголошувати перевибори в раду або піти шляхом реформування країни, що завжди проходить болісно і вартує рейтингів, довіри та симпатій виборців. Другий шлях більш ймовірний, якщо ти дійсно прийшов на один термін», - директор Дослідницького центру SPHERA Олександр Шульга.

Як змінювався рейтинг президентів України після півроку на посаді - за посиланням.

Нагадаємо, Верховна рада 4 березня, призначила Дениса Шмигаля прем'єр-міністром України. Відповідну постанову вніс президент Володимир Зеленський.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, які нові обличчя з'явилися в уряді Шмигаля, хто з міністрів Гончарука зберіг свої пости, а які міністерські крісла поки залишаються вакантними.

«Слово і Діло» також порівняло претензії Володимира Зеленського до власного уряду, який він привів до влади, і його ж претензії до попереднього уряду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: