Митниця відповіла на слова Зеленського про недобір грошей до держбюджету

Читать на русском
У Держмитниці пояснили, з чим пов'язаний недобір грошей до бюджету. Перш за все - це падіння сировинного імпорту і реальний курс гривні.

Державна митна служба пояснила незадовільні результати роботи, які розкритикував президент Володимир Зеленський під час виступу в Раді.

Про це сказано в заяві митниці на сторінці в Facebook, опублікованній в п'ятницю, 6 березня.

Нагадаємо, під час голосування за відставку Кабміну Гончарука президент Володимир Зеленський, зокрема, розкритикував результати роботи митної служби, яка «збирає лайки», а не гроші.

Нова світова економічна криза: чи впорається Україна з викликами?Чи готова Україна протистояти викликам чергового раунду світової фінансової кризи? Шанси є, проте ризики все рівно переважають – переконує політолог Олександр Радчук.

За його словами, за два місяці 2020 року в Україні є недовиконання держбюджету майже 16 млрд гривень. З цієї суми 13 млрд гривень - це «провал по митниці».

У митниці підтвердили, що за підсумками зборів до бюджету за два місяці дійсно недобрали 13 млрд гривень.

У відомстві пояснили, що недобір грошей пов'язаний з падінням сировинного імпорту, на який вплинули зміни кон'юнктури світових ринків, соціально-економічна ситуація в країні, рівень доходів населення і промислового виробництва.

Ще одна причина недобору митних зборів - різниця між курсом, закладеним в бюджет, і реальною вартістю гривні.

«До бюджету-2020 уряд заклав курс долара на рівні 27 грн. У січні-лютому 2020 гривня зміцнилася: 1$ = 23,68-24,57 грн. Про що це говорить? Коли вартість імпортованого товару в доларах залишилася такою ж, а в гривні вона знизилася, так як курс гривні зміцнився, ми отримуємо менше податків. Тобто, митниця при таких розкладах менше збирає», - повідомили в митниці.

Нагадаємо, раніше президент підписав закон, що продовжує реформу податкової і митниці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: