Кабмін Шмигаля: чи є ризик повторити долю уряду Гончарука

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Велика ймовірність того, що Кабмін Дениса Шмигаля повторить долю уряду Гончарука. Принцип підбору кадрів дуже сумнівний. Таку думку в коментарі «Слово і Діло» висловив політтехнолог, виконавчий директор комунікаційної групи XPR Валентин Войтков.

Валентин Войтков звернув увагу, що президент чекає від уряду якісних і швидких змін, які так само швидко відіб'ються на якості життя людей. Однак, принцип формування нового уряду, його повноваження та політична структура, яка склалася в країні дає зрозуміти, що якісні прориви можливі не завдяки роботі окремих міністрів.

«Повинна бути злагоджена робота команди, розуміння того, що і як потрібно робити. Є тактика, але немає стратегії. На одному бажанні щось поліпшити досягти хороших результатів майже нереально. Системних змін немає. Тому, очікувати якихось проривів від нового Кабміну не варто», - прокоментував Войтков.

Експерт висловив сумніви з приводу того, що новий уряд зможе досягти економічного зростання на рівні 5-6%, в кращому випадку буде 2-3%. Враховуючи ризик світової кризи, вплив коронавірусу та ряд інших чинників можливо все буде ще гірше, додав він.

На його погляд, в таких обставинах з кожним місяцем розчарування в суспільстві буде зростати.

Обличчя нового Кабміну: хто увійшов до складу уряду ШмигаляСвої посади зберегли Аваков, Федоров, Малюська і Криклій. Ще чотири крісла міністрів поки залишаються вакантними.

«Тому не можна сказати, що цей уряд протримається дуже довго. Точкові зміни можливі вже через 2 місяці, можливо без змін протримаються близько 5 місяців. Велика перезавантаження - більш складне питання», - каже Войтков.

Політтехнолог уточнив, що на даний момент залишається незрозумілою ситуація навколо ВР, чи не буде такого що й рада піде на перезавантаження. На його думку, це в значній мірі вплине на долю нового Кабміну.

За його словами, ситуація, яка склалася навколо уряду показала, що ніякої стратегії у влади немає.

«Таке враження, що президент не розуміє, що конкретно потрібно зробити й не може під певні завдання підібрати людей. Принцип кадрової політики дуже незрозумілий. Як можна підбирати міністрів суто за однією співбесідою та з біографічною довідкою на руках? Принцип підбору кадрів був абсолютно хаотичний. Ще вранці однозначно затверджених кандидатів не було, а до вечора вже все вирішили», - прокоментував виконавчий директор комунікаційної групи XPR.

Валентин Войтков вважає, що Володимир Зеленський робить величезні системні помилки. Перезавантаження Кабміну та бажання зберегти обличчя – це просто спроба випустити пар, а в якості громовідводу обрали Кабінет міністрів, додав він.

«На жаль, ніхто не зробив висновки, адже минулого разу Кабмін формували схожим способом. Цього разу вийшло ще гірше», - зазначив він.

Політтехнолог підкреслив, що ґрунтовно до питання ніхто не підійшов, все вирішили за пару днів. Тому ефект буде дуже короткостроковим, прогнозує експерт.

Підсумовуючи, політтехнолог уточнив, що деякі кадри виглядають адекватними, тому звичайно хотілося б, щоб у Кабміну щось вийшло.

«Однак, на жаль, навряд чи зусилля декількох людей можуть переламати кардинально всю ситуацію. В цілому, відбувається політична та професійна деградація», - резюмував виконавчий директор комунікаційної групи XPR Валентин Войтков.

Нагадаємо, Верховна рада 4 березня, призначила Дениса Шмигаля прем'єр-міністром України. Відповідну постанову вніс президент Володимир Зеленський. «Слово і Діло» подивилося, як розподілилися голоси в залі.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, які нові обличчя з'явилися в уряді Шмигаля, хто з міністрів Гончарука зберіг свої пости, а які міністерські крісла поки залишаються вакантними.

«Слово і Діло» пропонує порівняти претензії Володимира Зеленського до власного уряду, який він привів до влади, і його ж претензії до попереднього уряду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: