Зрив держоборонзамовлення: підозрюваному не зменшили розмір застави

Читать на русском
Антикорупційний суд відмовив адвокату підозрюваного у клопотанні про зміну запобіжного заходу підозрюваному експосадовцю.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і Діло»

Суд не зменшив розмір застави визначеної як альтернативний запобіжний захід взяттю під варту колишнього директора державного підприємства «Український центр «Безпека» Владислава Глазунова, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрює у державній зраді та заволодінні понад 217 млн грн.

Таке рішення ухвалив Вищий антикорупційний суд, повідомив журналісту «Слово і Діло» прокурор САП Віталій Кравець.

«Підозрюваному не змінили запобіжний захід», – сказав він.

Як відомо, суд взяв під варту Глазунова із альтернативою 2,9 млн грн застави. Пізніше за нього внесли цю суму. Втім адвокат підозрюваного подав клопотання про зміну запобіжного заходу, а саме зменшення розміру заставу до 0,9 млн грн. Вивчивши клопотання, суддя відмовив у задоволенні.

21 грудня НАБУ повідомило Глазунову про підозру. За даними слідства, у вересні-листопаді 2017 року директор ДП «Безпека» Глазунов, діючи навмисне та з корисливих мотивів, вступив у злочинну змову із колишнім заступником міністра економічного розвитку та торгівлі Юрієм Бровченком. Вони домовилися сприяти участі іноземної компанії Gray Fox Logistics (США) у виконанні державного оборонного замовлення в частині виготовлення та постачання в Україну «напівавтоматизованої лінії з виробництва корпусу з ведучим пояском снаряду калібрів 152/155 мм з комплексом ЗІП». При цьому посадовці цілком усвідомлювали, що можливості виконати замовлення іноземна організація немає.

У подальшому Глазунов і Бровченко нібито для виконання державного оборонного замовлення забезпечили укладення контракту між Gray Fox Logistics та Державною акціонерною холдинговою компанією «Артем» на виготовлення та постачання в Україну спеціалізованої продукції.

Як з'ясувало слідство, внаслідок таких дій Gray Fox Logistics у травні 2018 року отримала від ДАХК «Артем» передоплату в сумі 8,29 млн доларів (на час вчинення злочину — 217,27 млн грн). Проте станом на грудень 2019 року іноземна компанія умов контракту так і не виконала. Отже, зірвано реалізацію узгоджених етапів виконання ДОЗ та створено передумови неповного та несвоєчасного забезпечення Збройних сил України боєприпасами критичної номенклатури.

Нагадаємо, суд продовжив обов'язки організатору цієї схеми Олександру Кіржнєву. Також суд продовжив обов'язки ексзаступнику міністра економіки Бровченку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: