Зрив держоборонного замовлення: суд продовжив обов'язки організатору

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив клопотання прокурора про продовження запобіжного заходу організатору схеми.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і Діло»

Суд продовжив до 14 березня дію обов'язків Олександра Кіржнєва, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють в організації схеми зі зриву державного оборонного замовлення.

Таке рішення 13 січня ухвалив Вищий антикорупційний суд, повідомив «Слово і Діло» прокурор САП Віталій Кравець.

За його словами, суд продовжив дію трьох обов'язків: з'являтись за першою вимогою, повідомляти про зміну місця проживання і не відлучатись з Києва без дозволу.

За даними слідства, у вересні-листопаді 2017 року директор ДП «Безпека» Владислав Глазунов, діючи умисно та з корисливих мотивів, вступив у злочинну змову із заступником міністра економічного розвитку і торгівлі України Юрієм Бровченком. Вони домовилися сприяти участі іноземної компанії Gray Fox Logistics (США) у виконанні державного оборонного замовлення в частині виготовлення та постачання в Україну «напівавтоматизованої лінії з виробництва корпусу з ведучим пояском снаряду калібрів 152/155 мм з комплексом ЗІП». При цьому посадовці цілком усвідомлювали, що можливості виконати замовлення іноземна організація немає.

У подальшому, як вказують у НАБУ, Глазунов для виконання державного оборонного замовлення забезпечив укладення контракту між Gray Fox Logistics та Державною акціонерною холдинговою компанією «Артем» на виготовлення та постачання в Україну спеціалізованої продукції.

Як з'ясувало слідство, внаслідок таких дій Gray Fox Logistics у травні 2018 року отримала від ДАХК «Артем» передоплату в сумі 8,29 млн доларів (на час вчинення злочину — 217,27 млн грн). Проте станом на грудень 2019 року іноземна компанія умов контракту так і не виконала. Отже, зірвано реалізацію узгоджених етапів виконання державного оборонного замовлення та створено передумови неповного та несвоєчасного забезпечення Збройних сил України боєприпасами критичної номенклатури.

У НАБУ повідомили, що розслідували це провадження спільно зі Службою безпеки України в складі групи. Проте пізніше прокурором було визначено підслідність за НАБУ. У цій справі СБУ також повідомила про підозру в держзраді ексзаступнику глави Мінекономрозвитку Сергію Бровченку.

Нагадаємо, НАБУ в цій справі повідомило про підозру Глазунову.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: