Велике перезавантаження: чи має можливість прем'єр зберегти посаду

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Президент Володимир Зеленський незадоволений роботою прем'єр-міністра, але чи є можливості реалізувати відставку поки відкрите питання. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив політичний аналітик Валентин Краснопьоров.

За словами аналітика, є основна трійка, яка приймає всі рішення - Зеленський, Єрмак і Шефір. Тому те, якими будуть кадрові перестановки залежать від них.

На його погляд, в ОПУ є бажання змінити Олексія Гончарука, але до кінця не зрозуміло, чи є можливості.

«Зеленському не подобається прив'язка до Гончарука і те, що прем'єр не здатний вирішувати доручені завдання. Однозначно, президент незадоволений роботою прем'єра», - прокоментував аналітик.

Він припустив, що новим тимчасовим прем'єр-міністром може стати Денис Шмигаль. Потрібен прем'єр, при якому буде все стабільно, вважає експерт.

Однак, політичний аналітик не виключив того, що в останній момент в ОПУ можуть з різних причин передумати і залишити Гончарука на посаді.

Що обіцяють зробити міністри уряду Гончарука в 2020 роціТотальну цифровізацію України, перехід керівництва армії на стандарти НАТО, відкритий ринок землі обіцяють міністри уряду в 2020 році.

«Які б зміни не провели, рухів в сторону великих реформ не буде, оскільки ґрунтовних законопроектів ухвалено в рази менше, ніж це було за перші півроку за минулої влади. «Скажений принтер» - міф. На практиці немає якісної роботи», - додав він.

Валентин Краснопьоров припустив, що є відразу кілька міністерств, керівників яких будуть міняти. Зокрема, МОЗ, Мінсоцполітики.

Крім того, аналітик вважає за можливе звільнення директора НАБУ Артема Ситника. При цьому, приклад ДБР показав, що, коли ставлять людину, залежну від «Слуги народу» на ґрунтовні зміни в органі розраховувати не варто, додав він.

Експерт також висловив сумніви з приводу відставки генерального прокурора, незважаючи на те, що лобізм певних осіб очевидний.

«Рябошапка заангажований, довіру він втратив. Однак, генпрокурор діє процесуально і, хоча б володіє потрібними знаннями. До того ж, зняти то можна, але ким замінити? Головне, щоб все не звелося суто в політичні розборки», - проаналізував Валентин Краснопьоров.

Нагадаємо, 4 березня в 16.00 у Верховній раді відбудеться позачергове засідання, участь в якому візьме президент України. На порядку денному - низка питань, в тому числі щодо діяльності уряду.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, як цей уряд виконував обіцянки протягом шести місяців каденції.

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, які обіцянки на 2020 рік дали прем'єр і міністри Кабміну.

Також в відеопроєкті «Слово і Діло» юристи проаналізували звіт Кабміну Гончарука про виконання програми уряду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: