НАБУ закрило справу про можливі зловживання комунальних підприємств Києва

Читать на русском
Антикорупційне бюро винесло постанову про закриття справи про можливі зловживання столичних комунальних підприємств.
Національне антикорупційне бюро (НАБУ)

Національне антикорупційне бюро закрило кримінальне провадження за фактами можливих зловживань комунальних підприємств зі сфери управління Київської міської державної адміністрації.

Таку постанову 29 листопада виніс детектив НАБУ, повідомляє «Слово і Діло».

За версією слідства, низка комунальних підприємств зі сфери управління КМДА могли зловживати службовим становищем. У Бюро встановили, що в квітні 2016 року низка КП зі сфери управління КМДА перевела гроші на рахунок ФК «Житло-інвест». Згодом отримані гроші та власні кошти «Житло-Інвест» перерахувало як оплату в сумі понад 445 мільйонів гривень за квартири в Києві агрофірмі «Троянда» та ТОВ КУА «Авалон», які використовували кошти в своїй фінансово-господарської діяльності. Зазначені компанії пов'язані між собою. Водночас «Житло-інвест» спершу не оформило право власності на придбанні квартири, а деяке житло було продане нібито за заниженою вартістю. У квітні 2016 року від ПрАТ «Агрофірма «Троянда» та ТОВ «КУА «Авалон» напряму або через низку фінансових перерахувань кошти від ФК «Житло-інвест» надійшли на рахунки боржників за отриманими банківськими кредитами ПАТ «КБ «Хрещатик», які за рахунок них погасили кредит.

Втім 29 листопада детектив НАБУ виніс постанову про закриття справи у зв'язку з відсутністю складу кримінального правопорушення. Тому представник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб подав до суду скаргу на цю постанову. В суді детектив вказав, що майже всі обставини під час слідства підтвердилися, проте експертизами встановлено, що ринкова вартість цих квартир та вартість, за якою вони були продані ККУП «ФК «Житло-Інвест», не мають суттєвої різниці у розмірі. Він також зазначив, що допитані свідки, здійснені запити щодо надання інформації та отримані докази не дають підстав для висновку про наявність складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем).

Вивчивши скаргу, суд відмовив у її задоволенні. Він встановив, що детектив вжив усіх заходів для встановлення істини у справі. Надалі представник ФГВФО подав апеляційну скаргу на це рішення, проте апеляційна палата ВАКС залишила її без задоволення.

Нагадаємо, в цій справі суд зняв арешт з 4 квартир. Також НАБУ обшукало фірму-фігуранта цієї розслідування.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: