Нацбанк змінює тарифи на переказ грошей

Читать на русском
Зміна системи формування тарифів системи електронних платежів у більшості випадків не вплине на їх розмір, запевняють у НБУ.

Національний банк України анонсував зміну з 24 березня 2020 року тарифів на послуги системи електронних платежів (СЕП). Зміни торкнуться банків і установ Держказначейства.

Про це в суботу, 28 грудня, повідомила пресслужба НБУ.

Директор департаменту інформаційних технологій Національного банку Володимир Нагорнюк заявив, що змінюються не просто розміри тарифів, але й філософія їх формування.

«Якщо сьогодні учасник СЕП платить за шість окремих послуг, і його загальні витрати головним чином залежать від часу обробки платежу банком, а нова тарифна політика стане для клієнтів СЕП значно простішою, а вартість послуги залежатиме від обсягу переказів, які необхідно здійснити клієнту», - сказав Нагорнюк.

У НБУ повідомляють, що тарифи СЕП поки найнижчі у світі для подібних систем, а Нацбанк, враховуючи важливість розрахунків через СЕП для економіки України, не переглядав їх із 2006 року.

Так, у 2020 році Нацбанк скасує щомісячну плату за супровід програмного забезпечення АРМ-НБУ, за обслуговування опосередкованих учасників СЕП, за підключення до СЕП, застосування тимчасових інтервалів і відповідних їм коригувальних коефіцієнтів з оброблення електронних розрахункових документів, згідно з якими оплата становить 0,35 грн - з 9:00 до 16:00; 0,51 грн - з 16:00 до 19:00; 1,02 грн - після 19:00.

Також НБУ введе тарифи тільки на дві послуги - абонентське обслуговування замовника в СЕП і обробки електронних розрахункових документів та електронних розрахункових повідомлень замовника в СЕП, буде залежати від суми платежу.

Нагорнюк пояснив, що для переважної більшості клієнтів виконання платежів через СЕП фактично не подорожчає. Оскільки платежі в СЕП на суму до 5000 грн складають більше 75% від обсягу всіх платежів, то для ¾ всіх платежів тариф не зміниться.

Як відомо, СЕП є державною системою міжбанківських розрахунків України, яка забезпечує проведення переказу коштів через кореспондентські рахунки її учасників, відкриті в Національному банку України, із застосуванням електронних засобів приймання, обробки, передачі та захисту інформації.

Станом на 1 грудня 2019 року учасниками СЕП є 81 банк України і 21 установа Державної казначейської служби України.

Через СЕП здійснюється 97% міжбанківських переказів у національній валюті в межах України.

Нагадаємо, Нацбанк істотно знизив облікову ставку.

Також регулятор назвав суму боргових виплат до 2023 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: