Конституційна реформа в Росії: що задумав Путін

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Конституційні зміни президенту РФ Володимиру Путіну потрібні для того, щоб фактично «забетонувати» квазіцарську форму правління. Вибори кожні кілька років нікому в РФ не потрібні. Таку думку в коментарі «Слово і Діло» озвучив політолог Андрій Горбенко.

За його словами, також так званою конституційною реформою Кремль показує населенню, що начебто є якийсь рух. Зокрема, це направлено на категорію, яка народилася при Путіні й іншої системи не бачила.

«Вони починають бути драйверами в господарському і політичному житті. Цій категорії потрібно надати якусь зрозумілу політичну систему. Реформа – спроба оновитися, при цьому не дуже сильно все змінюючи», – прокоментував політолог.

Експерт висловив сумніви, що Путін шукає собі спадкоємця. Найімовірніше, президент РФ думає, як би зробити так, щоб навіть після нього система не завалилася, а ідея «Великої Росії» залишилася якомога довше.

Політолог зазначив, що росіяни погодилися з тим, що парадигма демократії для них не підходить. Вони не рухаються вбік глобального світу.

Політолог звернув увагу на намір Путіна обмежити пріоритет міжнародного права в новій конституції.

«У глобальному світі все навпаки. Якщо держава ухвалила якийсь договір, то документ починає працювати всередині. Росіяни, напевно, гадають, що в майбутньому буде умовно Третя світова війна, а їхнє завдання – максимально до неї підготуватися», – зазначив Горбенко.

Експерт підкреслив, що в РФ не просто відмовляються виконувати міжнародні зобов'язання, рішення міжнародних судів. Задум такий, щоб показати всьому світу їх світ, вибудуваний після Другої світової війни – фейк, а система міжнародного права застаріла.

«Мовляв, ми 10 років намагалися бути хорошими, а в Європу їх не взяли. Більш того, НАТО погрожує РФ. Тому росіяни пішли зворотним шляхом», – додав Горбенко.

Він не виключив, що Володимир Путін розраховує розв'язати конфліктну систему за допомогою світової війни. Експерт звернув увагу, що російські політики часто відкрито і публічно говорять про це.

«Ймовірно, зараз задум такий, щоб створити модель, яка повинна вижити в цій війні. І в цьому контраст з Україною. Якщо в Україні приймають контекст двох тижнів, в стилі того, що сьогодні Аваков – диктатор, а завтра Тігіпко – прем'єр-міністр, то росіяни думають на 10 років вперед», – прокоментував Андрій Горбенко.

Нагадаємо, раніше в Кремлі анонсували зміни до Конституції та оголосили про розпуск уряду.

Як повідомлялося, глава держави Володимир Зеленський і президент РФ Володимир Путін під час телефонної розмови обговорили виконання Мінських угод і висловили готовність до обміну полоненими.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: