Ротація в оточенні Путіна: з чим пов'язана та чому небезпечна

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Зміна уряду, відставка Суркова, конституційна реформа – зміни, які потрібні Путіну, щоб навести лад серед еліт. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов.

За словами політолога, попередні п'ять років Україна досить ефективно вибудовувала політику стримування РФ в Європі, США, санкції продовжували. У цих умовах Путіну було важливо утримати еліту єдиною.

«Однак на цьому етапі відбувається сегментація і на міжнародній арені, і Україна послаблює протидію Росії, чому приклад – енергетичні рішення влади. Такий розклад – можливість для Путіна навести лад серед своїх еліт та підготуватися до можливого транзиту влади», – прокоментував Леонов.

Завдяки цьому Путін отримав фору для того, щоб переформувати своє оточення, зауважив експерт.

На його думку, інформація про відставку Суркова поки неоднозначна.

«Можливо, заява з розряду «піду за власним бажанням, коли буде бажання». З іншого боку, не буває диму без вогню», – зазначив він.

Олександр Леонов звернув увагу, що між Сурковим і його наступником Козаком напружені відносини.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Політолог зауважив, що в політиків різні концепції та підходи. На його погляд, на користь Козака можна віднести недавнє вирішення проблеми Молдови.

«У Молдові вдалося зробити з Додона політика, який серйозно впливає на політичні процеси. Також вдалося в союзі з ЄС і США створити коаліцію проросійських партій, а потім розгромити Володимира Плахотнюка, вигнати партії, які були орієнтовані на Європу та вибудовувати далі свою систему», – прокоментував Леонов.

Політолог пояснив, що загроза для України в тому, що Козак може повторити сценарій Молдови в нашій країні. Тим більше, він заручився довірою Путіна, додав експерт.

«Сурков не показав ефективності на Донбасі. У Путіна набагато більше підстав довірити питання України Козаку», – резюмував Олександр Леонов.

Відзначимо, що про відставку Суркова говорили вже неодноразово. Зараз про це повідомив близький до Суркова російський політолог Олексій Чеснаков. Він зазначив, що причина – зміна курсу Кремля в українському напрямку.

Нагадаємо, президент України пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: