Зеленський може залишити Кабмін без зарплат. Чи закриють борги перед шахтарями?

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Президент Володимир Зеленський пообіцяв закрити борги із зарплат перед шахтарями до кінця квітня. Якщо це не буде зроблено, за словами глави держави, міністри повинні залишитися без заробітної плати. «Я дуже прошу в найближчі два місяці – березень, квітень – закрити всі борги повністю перед шахтарями. Якщо не будемо це закривати, якщо припустимо хоч добу, тоді, мені здається, буде справедливо, якщо весь уряд не буде отримувати заробітну плату за цей місяць», – сказав Зеленський. У коментарі «Слово і Діло» експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко критично оцінив стиль поведінки глави держави. На його думку, проблему таким способом і шляхом погроз не вирішити.

Економіст підкреслив, що вугільна галузь особливо проблематична.

За його словами, в Україні дуже багато збиткових шахт, які існують виключно на дотаціях держави. У свою чергу, у держави своїх проблем більш ніж достатньо, зокрема з держбюджетом, грошей ніде брати.

«Нормально субсидувати вугільну галузь немає можливостей», – констатував Сіденко.

На його думку, з економічної точки зору варто було б закрити деякі шахти, але з міркувань енергетичної безпеки це зробити проблематично.

«Проблема не має простих рішень, це прийняти можна. Однак варіант вирішення ситуації шляхом погрози Кабміну залишити міністрів без зарплати – популізм, який не має жодної підстави в правовій системі», – прокоментував Сіденко.

Володимир Сіденко уточнив, що президент не має прямих економічних функцій і не може позбавляти уряд виплат. Це суперечить Конституції України.

Середньомісячна зарплата в Україні: динаміка зростанняСередньомісячна зарплата в Україні в жовтні становила 10,7 тисячі гривень. З початку року вона зросла на 16,3 відсотка.

«Немає в президента таких функцій, навіть якщо б йшлося про профільних міністрів, а не весь Кабмін. Якщо президент вважає, що в такий спосіб були порушені принципи національної безпеки, нехай розглядає питання на засіданні РНБО. Тоді можна щось вирішити. Це пропагандистська риторика, яка нагадує старі часи», – наголосив економіст.

Експерт економічних програм Центру Разумкова припустив, що влада розраховувала на транш МВФ, але перспективи його отримати дуже примарні. Однак шляхом погроз проблеми теж не розв'язують.

Сіденко звернув увагу, що борги із зарплати перед шахтарями накопичуються з 2014 року і становлять 1,1 млрд грн. Для такої заборгованості є економічне обґрунтування і через погрозу залишитися без зарплат та взяти гроші з нізвідки все одно не вийде.

«Реально закрити борги за два місяці можна, якщо стати на інфляційний шлях, включити друкарський верстат. Можна закрити будь-які борги. Питання: якими будуть наслідки», – резюмував експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко.

Раніше «Слово і Діло» подивилося, як змінювалася середньомісячна зарплата з початку року, а також останні кілька років.

Також пропонуємо подивитися, як змінилося оподаткування ФОП у 2020 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: