«Оператор ГТС України» запропонував Молдові купувати європейський газ дешевше, ніж у РФ

Читать на русском
Молдова може купувати європейський газ дешевше, ніж за контрактом з російським Газпромом. Про це написав генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон.

Молдова може купувати європейський газ дешевше, ніж за контрактом із російським «Газпромом».

Як написав генеральний директор «Оператора ГТС України» Сергій Макогон на своїй сторінці у Facebook, зниження цін на газ на європейських хабах призвело і до зниження цін в Україні.

«Нафтогаз» vs «Газпром»: історія судових тяжб у Стокгольмському арбітражіНафтогаз і Газпром судяться в Стокгольмському арбітражі з 2014 року. Поки в української компанії перемог більше.

«Підписані наприкінці грудня нові міжоператорські угоди на кордонах замість транзитного контракту 2009 року відкривають нові можливості і для наших сусідів. Тепер і вони можуть вільно використовувати нашу інфраструктуру ГТС для поставок газу з ЄС», – повідомив Макогон.

За його словами, Молдова зараз купує газ у «Газпромому» за 174 доларів. Якщо купувати газ з ЄС з постачанням через Україну, то ціна на вході в Молдову буде близько 146 доларів. Економія – близько 28 доларів (-16%).

«Не знаю, чи зможе/захоче Молдова почати газопостачання з ЄС, але аргументи для переговорів є», – додав він.

Як повідомлялося, «Оператор ГТС України» пройшов європейську сертифікацію в середині грудня 2019 року. У повідомленні Секретаріату Енергетичного союзу говорилося, що створений оператор газотранспортної системи України відділений відповідно до вимог європейського законодавства, у рамках Третього енергетичного пакету.

У грудні 2019 року оператори ГТС України і Молдови підписали угоду про транзит.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: