«Повертайся та залишайся»: чи зупинять трудову міграцію пільгові кредити

Читать на русском
Василь Юрчишин

Президент України Володимир Зеленський оголосив про запуск державної програми, щоб стимулювати українців за кордоном повертатися до країни. «Перший етап – доступні кредити для власної справи для тих, хто хоче або почати, або розширити свій бізнес. Як це працюватиме? Сума кредиту – 1,5 млн гривень на п'ять років. Ставки наступні: 5% для чинного або нового бізнесу, який створить щонайменше два робочих місця; 7% для чинного або нового бізнесу з виручкою до 25 млн гривень, який не створює нові робочі місця. Але якщо ви наймаєте працівника, за кожного ставка буде знижуватися на 0,5%. Ставка в розмірі 9% пропонується тим, хто вже працює і має виручку від 25 до 50 млн гривень і хоче розширити свою справу», – повідомив президент. Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин в коментарі «Слово і Діло» пояснив, що пільгові умови кредитування – не основний фактор, який може повернути заробітчан до України, адже причина виїзду за кордон не тільки в тому, що вони можуть чи не можуть отримати кредит.

Економіст звернув увагу, що процентні ставки в Польщі щонайменше вдвічі нижче від того рівня, який пропонує президент України.

«Якщо вже пов'язувати з діловою діяльністю, то треба обумовити захист прав власності, регуляторну невизначеність, часту зміну оподаткування. Це не стосується кредитів», – констатував Юрчишин.

На його думку, навряд чи заробітчани масово відреагують на можливість отримати дешевий кредит в Україні.

Василь Юрчишин пояснив, що для громадян, особливо для молодих людей, важливо бачити перспективи для особистісного розвитку, можливості вільного застосування своїх знань і навичок.

Експерт також додав, що важливим є рівень освіти та його відповідність роботі, яка виконується. На жаль, в Україні часто освіта є тільки символом, але не дає можливості для просування кар'єрними сходами і поліпшення матеріального становища, зауважив економіст.

«У багатьох європейських країнах освіта-кар'єра-зарплата – це синоніми. В Україні це зовсім не так», – уточнив Юрчишин.

За словами економіста, можливість поліпшити соціальне і матеріальне становище набагато сильніше приваблює на Заході, ніж в Україні.

З яких країн надсилають грошові перекази в УкраїнуУ 2018 році зі всіх країн світу збільшився обсяг приватних грошових переказів для українців. Тільки з РФ потік грошей скоротився.

«Зовсім не означає, що на Заході всі домагаються успіху, але вікно можливостей усе-таки більше», – зазначив він.

«На поточному етапі складно уявити, за рахунок чого Україна зможе подолати кумівство, клановість і негативні прояви, які є в чотирикутнику «влада-бізнес-населення-банківська система», – продовжив економіст.

Крім того, Василь Юрчишин звернув увагу, що низка європейських країн змінює правила працевлаштування для трудових мігрантів. Він зауважив, що раніше найбільш легкодоступні робочі місця були в Польщі та Чехії, а зараз багато українців їде до Португалії, Італії, Німеччини.

На його думку, для України вкрай важливі перекази грошових коштів, які останніми роками в кілька разів перевищили обсяги прямих іноземних інвестицій.

«Це означає, що люди не втрачають контакту з Україною. Однак потрібно визнати, що багато з тих, хто виїхав, влаштувався на хорошу роботу, вирішив житлове питання, вже навряд чи зважиться на новий переїзд. Це в будь-якому разі шок. Звісно, можливості для людини застосовувати свої навички і знання повинні вітатися. Однак це зовсім не означає, що якоїсь миті почне відбуватися повернення. Мобільність людського капіталу зараз –нормальний стан у світі», – прокоментував Василь Юрчишин.

Підсумовуючи, Василь Юрчишин підкреслив, що, тільки взявши за орієнтир побудову успішної держави, до України теж будуть приїжджати громадяни не тільки з третього світу.

Детальніше про трудових мігрантів – в матеріалі «Трудові мігранти – не проблема, а найбільший актив України».

З яких країн надсилають грошові перекази в Україну – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: