Кредитні ставки з іпотеки: коли житло стане доступним для українців

Читать на русском
Олег Приходькоексперт в сфері нерухомості

За даними НБУ, протягом 2019 року ставки за кредитами кредитах у гривні, включаючи іпотеку, значно зменшилися, тенденція продовжиться в 2020 році. У фінустанові переконані, що зниження облікової ставки (до 11% від 31 січня) в умовах макрофінансової стабільності та уповільнення інфляції сприяло відчутному здешевленню гривневих кредитів для бізнесу. У коментарі «Слово і Діло» експерт у сфері нерухомості Олег Приходько підкреслив, що наразі не варто перебільшувати значення рішення НБУ щодо зниження облікової ставки, зокрема в питанні придбання нерухомості.

Олег Приходько констатував, що наразі існують декілька іпотечних програм, які передбачають 10-15% річних за умови короткого терміну користування та додаткових обмежень. Загалом на українському фінансовому ринку цієї послуги вартість іпотеки становить 18-25% річних без врахування прихованих додаткових платежів, що безперечно не є досяжним для більшості споживачів, уточнив він.

Експерт звернув увагу, що після чергового пониження облікової ставки НБУ до 11%, дійсно, заговорили про ймовірне зниження іпотечних кредитів.

«У доступній іпотеці, хоча б на рівні 10-12%, терміном до 10 років, зацікавлені абсолютно всі учасники цього процесу: банки з фінансовими установами, девелопери із забудовниками та інвестори з покупцями нерухомості. Але існують причини, які стримують пониження відсотків за користування кредитними коштами», – прокоментував Олег Приходько.

Як довго потрібно збирати гроші на купівлю однокімнатної квартири в УкраїніЩоб купити нову квартиру в Києві доведеться збирати майже 6 років, а найшвидше можна придбати житло в Сєвєродонецьку. Але тільки на вторинному ринку.

Експерт у сфері нерухомості визначив 10 основних факторів, які зараз гальмують процес, але, вирішивши які, можна досягти більш сприятливих умов для придбання житла.

  • Облікова ставка повинна бути щонайменше 7%, але таке зниження стримує інфляція;

  • Усе ще високі ризики неповернення взятих кредитів.

Експерт нагадав, що після минулої кризи деякі банки лише нещодавно оговталися та позбулися проблемних активів.

  • Відсутність дієвих механізмів щодо стягнення іпотечного майна боржників за наявності зареєстрованих неповнолітніх дітей та відсутності альтернативного житла для відселення боржників;

  • Згідно з нормативними вимогами НБУ банкам необхідно формувати резерви під кредитні ризики;

  • Кредитні ставки мають буди в адекватно-економічному співвідношенні до депозитних;

  • Материнські іноземні банки повинні повірити в економічну доцільність та політичну стабільність своїх українських дочок, а також здійснити в них вливання додаткових коштів;

  • Пересічний позичальник повинен мати позитивну кредитну історію, достатній для обслуговування кредиту офіційний дохід та видимі перспективи закриття кредиту;

  • Економічний стан більшості із забудовників повинен стабілізуватися, а їхня економічна діяльність має стати прозорою для банків.

За його словами, крах «Укрбуду», проблеми з банком «Аркада» та низка інших стримують банки кредитувати довгострокові проєкти на первинному ринку нерухомості.

  • Не лише іпотека, а й інші кредитні програми банків мають бути збалансованими в загальному портфелі виданих кредитів.

Приходько уточнив, що не можуть ставки за іпотечними кредитами суттєво відрізнятися від інших програм.

  • Загальний стан економіки країни та добробуту населення мають показувати зростання на фоні політичних євроатлантичних спрямувань.

Також експерт зауважив, що дешеві кредити – це рушій розвитку економіки держави. У тому числі кредити за іпотекою.

«Однак зниження облікової ставки – це лише позитивний сигнал на майбутнє в питанні зниження процентних ставок за іпотекою», – резюмував експерт у сфері нерухомості Олег Приходько.

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, як довго потрібно збирати гроші на купівлю однокімнатної квартири в Україні.

Нагадаємо, найближчим часом в Україні розпочнеться реформа будівельної галузі, яка передбачає ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції в її теперішньому вигляді.

«Слово і Діло» розбиралось, які функції виконує ДАБІ та чи перетинаються завдання установи з іншими держорганами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: