Евакуація українців із Китаю: чи варто панікувати

Читать на русском
Олексій Бабичфахівець в медичній галузі

20 лютого до України прилетів літак із евакуйованими українцями та іноземцями з епіцентру спалаху коронавірусу – міста Ухань у Китаї. Влада запевняє, що евакуйовані – здорові, не мають і не мали симптомів захворювання. Перед посадкою на борт їх ретельно обстежили китайські медики, які мають зобов'язання перед міжнародним співтовариством, та українські лікарі. Крім того, оголошено карантинні заходи на 14 днів. На цей період вони будуть перебувати під наглядом фахівців. Однак не всіх це заспокоїло. Наприклад, жителі і медики шпиталю у Винниках влаштували блокаду з шин, перекрили під'їзд до медзакладу. У Тернопільській області місцеві жителі почали будувати барикади, щоб не пустити автобуси з цими людьми, а в Нових Санжарах Полтавської області люди перекрили дорогу. У коментарі порталу генеральний директор медлабораторії ДІЛА Олексій Бабич підкреслив, що в людей спрацьовує інстинкт самозбереження – безумовний рефлекс, який проявляє себе саме так.

«Не можна однозначно стверджувати, правильна реакція чи ні. Звичайно, стосовно хворих або потенційно заражених це неправильно. Щодо людей, які живуть на цих територіях, куди привезуть евакуйованих – реакція природна», – прокоментував Олексій Бабич.

Люди, які не дуже розбираються в інфекційних вірусних захворюваннях, не розуміють цифр та обсягів небезпеки, тому й реагують природним для них чином, додав він.

«Це не добре і не погано. Така даність», – констатував Бабич.

За його словами, виною всьому – паніка, істерія в ЗМІ. Останнім часом медіа-простір був наповнений лише панічними настроями, нагнітанням негативних емоцій, а не тверезим інформуванням про те, що відбувається.

У мережі обговорюють евакуацію українців із КитаюЕвакуйованих із китайського Уханя українців привезуть до санаторію в Полтавській області. Там протестують місцеві жителі. Ми зібрали, що про це думають у соцмережах.

Олексій Бабич акцентував на тому, що геть не всі прислухаються до коментарів професіоналів, більше запам'ятовують емоційні висловлювання не зовсім фахівців.

Він підкреслив, що не варто засуджувати дії людей, адже кожен намагається захистити себе і сім'ю від потенційно небезпечного вірусу. Однак часом було враження, що везуть терористів, поділився думкою експерт.

Олексій Бабич уточнив, що ізоляція евакуйованих людей на час інкубаційного періоду – абсолютно нормальна світова практика для держав. Однак те, що відбувається в інформаційному просторі, – це емоції, від яких нікуди не дітися.

«Дійсно, часом стикаєшся з якимось патологічним страхом до інфекції, яка до України не дійшла. Навіть якщо дійшла, то в якихось окремих випадках. Порівняно з іншими небезпечними інфекціями в Україні – це крапля в морі. Проте спокійні міркування ніхто не чує. Емоції затьмарюють розум. Це так працює», – прокоментував гендиректор.

При цьому генеральний директор медлабораторії ДІЛА звернув увагу, що в Україні на сьогоднішній день є більш небезпечні інфекційні захворювання, які поруч, наприклад, грип.

«Унаслідок грипу вмирає не менша, а більша кількість людей. Від грипу також немає противірусної терапії. Як бути з дифтерією? Кір також приніс набагато більше лиха Україні, ніж потенційно сьогодні може принести коронавірус», – підкреслив Бабич.

Також він зауважив, що за багатьма напрямами державна інформаційна політика залишає бажати кращого.

«Зараз набагато краще було б зайнятися тим, щоб стимулювати людей вакцинуватися. Це було б корисне перемикання уваги на більш важливі для українців питання», – резюмував генеральний директор медлабораторії ДІЛА Олексій Бабич.

«Слово і Діло» подивилося, що в соціальних мережах думають про ситуацію з евакуацією українців із Китаю.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: