Концесія вишів та лікарень: чи передавати соціальні об'єкти в приватні руки

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов допускає, що в майбутньому Україна може здавати в концесію не тільки об'єкти транспортної інфраструктури, а й соціальні об'єкти, серед яких лікарні та університети. «У майбутньому, я думаю, можливо говорити і про лікарні, і про університети. Це залежить від конкретних умов, конкретної стратегічної задачі», – сказав Тимофій Милованов. У коментарі «Слово і Діло» директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський критично оцінив ініціативу та переконаний, що реалізувати озвучену пропозицію не вийде.

«Звичайно, це тільки пропозиція, а не конкретне рішення. Але тим не менш концесія повинна приносити прибуток. Це можливо при передачі об'єктів інфраструктури, портів, мостів, доріг. У світі поширена така практика – шукають інвесторів, які б змогли інвестувати в об'єкт. Однак концесія соціальних об'єктів, лікарень, шкіл безглузда та не принесе прибутку», – пояснив Ілля Несходовський.

Економіст переконаний, що це безглузда ідея, оскільки в країні повинна зберігатися державна мережа лікувальних і освітніх установ.

За його словами, при бажанні надавати подібні медичні або освітні послуги зазвичай створюють окремі структури. Для цього є приватні школи, університеті, клініки.

Милованов: всі роблять вигляд, що проституції немає. Так неправильноТимофій Милованов в інтерв'ю Слово і Діло розповів про ринок землі, приватизацію держмайна і своє ставлення до легалізації проституції.

«Буває, що установа має занадто багато площі, яка просто не потрібна, щоб належним чином виконувати функції. Однак у цьому разі можна здати в оренду якусь частину приміщення», – розповів Несходовський.

Директор Інституту соціально-економічної трансформації акцентував на тому, що практики передачі в концесію соцоб'єктів у світі не існує.

«Хто тоді буде надавати громадянам хоча б якісь безкоштовні послуги?» – акцентував експерт.

Ілля Несходовський наполіг, що держава повинна як мінімум гарантувати безкоштовну первинну медичну допомогу, безкоштовну освіту в школах, щодо ВНЗ також є гарантії. Крім того, є ризики в озвученій пропозиції, зазначив він.

«Є давно напрацьовані схеми. Наприклад, людина приходить у державну медичну установу, чує у відповідь, що з різних причин їй не можуть надати потрібну послугу, а далі клієнта перенаправляють до комерційної структури, яка належить головному лікарю», – констатував економіст.

«Не можна назвати озвучене міністром спробою прихованої форми приватизації. Це, мабуть, просто припущення, яке сире і зовсім не реалістичне», – резюмував директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

Дедлайни виконання обіцянок міністра розвитку економіки Милованова – на інфографіці.

Інтерв'ю Тимофія Милованова можна прочитати на нашому сайті.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: