Мінекономіки презентувало стратегію економічного зростання

Читать на русском
Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства презентувало Економічну стратегію: зростання через інвестиції.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства презентувало Економічну стратегію: зростання через інвестиції.

Про це повідомляє пресслужба відомства у понеділок, 17 лютого.

Скільки іноземних інвестицій зайшло до України і скільки було вкладено в закордонні економікиЗ Донецької області за кордон в якості акціонерного капіталу було вивезено 5 млрд 913 млн доларів прямих інвестицій протягом першого півріччя 2019 року, тоді як з Києва – лише 241 млн доларів.

Зазначається, що головною метою уряду в економічній сфері є забезпечення громадян легальною роботою з гідною оплатою праці та створення умови для успішного власного бізнесу. Аби виконати такі показники успішності, уряд поставив цілі за 5 років збільшити ВВП країни на 40%, створити понад 1 млн робочих місць і залучити 50 млрд дол США прямих іноземних інвестицій.

«Саме інвестиції є наріжним каменем цієї стратегії. Інвестиції - це нові робочі місця, а робота - це можливість для українців заробляти та жити краще. Ми працюємо, щоб допомогти людям знайти легальну роботу із білою зарплатою, а якщо людина хоче працювати на себе та мати власний бізнес - створити умови для його успішного ведення», - наголосив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.

Враховуючи недоінвестованість вітчизняної економіки (в Україні ступінь зносу доходить до 60%, в той же час як у сусідній Словаччині - трохи більше 35%), інвестиції можуть мати дуже високу віддачу.

«Ми говоримо про інвестиції як в основні засоби та технології, так і в людський капітал. До 2024 Україна має перейти до топової групи індексу людського капіталу, а середня тривалість життя вирости до 75 років», - сказав міністр.

Також уряд планує ровивати напрямок інвестиційних ініціатив – залучення приватних інвесторів у фінансування інфраструктурних об’єктів через механізм державно-приватного партнерства, і зокрема концесій.

Наступний напрямок залучення приватних інвестицій – це приватизація державних підприємств і банків. Вже протягом цього року Уряд планує через Фонд державного майна продати більше 300 об’єктів малої приватизації та 5 великих підприємств. Для останніх інвесторам пропонуються додаткові стимули - податкові канікули: звільнення від податку на прибуток на 5 років при інвестиціях від 10 млн дол США.

Також для великих інвестиційних проектів (понад 100 млн дол США) уряд планує запровадити спеціальну програму з координації, супроводу та підтримки інвесторів. У відповідних інвестиційних договорах стратегічних інвесторів з Урядом та місцевими органами влади можуть бути передбачені відповідні інвестиційні стимули, такі як виділення земельних ділянок і забезпечення доступу до інфраструктури, податкові пільги тощо.

Ще один напрямок інвестиційних ініціатив – це стимулювання банківського кредитування та страхування. Зокрема, це й підтримка мікро та малого бізнесу через програму Доступні кредити 5-7-9%, і система страхування експортної діяльності, і програми запуску іпотечного кредитування.

Раніше Милованов повідомляв, що за тиждень роботи державної програми 5-7-9 для малого бізнесу, яку запустив Кабмін, видали 27 мільйонів гривень кредитів.

Нагадаємо, раніше Милованов дав інтерв'ю «Слово і Діло», котре можна прочитати за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: