Віцепрем'єр з інвестицій: хто претендує та чому затягнуть із призначенням

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

В українському уряді може з'явитися посада віцепрем'єр-міністра, яка повинна посилити економічний блок. «Багато варіантів зараз обговорюється. Ми хочемо посилити економічний блок, тому що в нас фокус на залучення інвестицій. Точно в уряді потрібна людина, яка буде координувати блок економіки, енергетики та інфраструктури», – заявив прем'єр-міністр Олексій Гончарук. Прем'єр прогнозує, що призначення відбудеться найближчим часом. У коментарі «Слово і Діло» політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко припустив, що подібні зміни – ініціатива не прем'єра, а президента України Володимира Зеленського.

Володимир Фесенко звернув увагу, що для Зеленського є три пріоритетні напрямки в діяльності, серед яких залучення прямих іноземних інвестицій.

«Тому потрібна людина, яка постійно буде цим займатися, буде сконцентрована саме на цьому. Хто це буде, поки незрозуміло», – зазначив експерт.

Політолог наголосив на тому, що призначення на дану посаду Пинзеника та Ніконова спростували.

Експерт припустив, що поки йде процес узгодження кандидатур, можливо, прем'єр пропонує когось свого.

«Єдина кандидатура, чиє прізвище звучить впевнено, це Олексій Резніков. Чи буде він віцепрем'єром – питання відкрите», – додав Фесенко.

Експерт розповів, що така ідея з'явилася ще восени. Крім того, низка міжнародних організацій, які причетні і підтримують мирне врегулювання, лобіюють цю ідею, зазначив він.

Доручення Зеленського: як міністри та нардепи впоралися із завданнямиДва доручення Володимира Зеленського повинні були виконати до 1 лютого. Завдання виконані лише частково.

«Однак у Зеленського та Гончарука ще не вирішили чи буде новий керівник міністерства окупованих територій водночас й віцепрем'єром. У цілому це непогана ідея. Але потрібно схвалення нового міністра, узгодження позицій між керівником держави і керівництвом уряду», – прокоментував Володимир Фесенко.

Директор Центру політичних досліджень «Пента» пояснив, що ключовий момент навіть не в тому, кого призначать, а як скоро це може статися.

На його думку, навіть якщо, наприклад, кандидатуру Олексія Резнікова узгодять завтра або післязавтра безпосереднє призначення навряд чи відбудеться навіть протягом місяця.

«Поки не буде завершено голосування щодо земельної реформи, ніяке інше рішення у ВР – законопроекти або кадрові питання – не будуть вирішені. Зараз головне гальмо на шляху кадрових рішень в уряді – ситуація в Раді. Ніхто не знає, як довго ухвалюватимуть земельну реформу, навіть керівництво ВР», – пояснив Фесенко.

Володимир Фесенко прогнозував, що при оптимістичному сценарії голосування затягнуть на місяць, якщо все буде швидко й знімуть частину поправок. У гіршому випадку процес може затягнутися до кінця квітня.

«Отже жодних кадрових змін не варто чекати, поки не поставлять крапку в голосуванні за ринок землі в Україні», – резюмував директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Нагадаємо, раніше глава уряду розповів, що запропонував відомому юристу і представнику України в політичній підгрупі ТКГ Олексію Рєзникову очолити Міністерство окупованих територій.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, які обіцянки на 2020 рік дали прем'єр і міністри Кабміну.

Також «Слово і Діло» дізналося, як раніше міністри і нардепи впоралися із завданнями Зеленського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: