Суд відпустив голову Чернівецької облради під заставу

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув клопотання детектива і прокурора про взяття під варту керівника Чернівецької облради.
Іван Мунтянфото: «Слово і Діло», Олег Новіков

Суд відпустив під 10 млн грн застави голову Чернівецької обласної ради Івана Мунтяна, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють у проханні та одержанні неправомірної вигоди.

Таке рішення 13 лютого ухвалив Вищий антикорупційний суд, повідомляє журналіст «Слово і Діло» із зали суду.

«Клопотання детектива НАБУ погодженого з прокурором САП задовольнити частково. Обрати щодо Івана Мунтяна запобіжний захід у вигляді застави в 10 млн грн», – оголосив слідчий суддя Тимур Хамзін.

Також суд поклав на керівника облради наступні обов'язки: прибувати на першу вимогу; повідомляти про зміну місця проживання та/або робити; не відлучатися з місця проживання без дозволу; утримуватися від спілкування зі свідками та іншим підозрюваним; здати на зберігання закордонні паспорти і носити електронний браслет.

НАБУ і САП просили взяти під варту Мунтяна із альтернативою 15 млн грн застави. Захист заперечував проти задоволення клопотання і просили відпустили клієнта на поруки народних депутатів. Відповідні заяви про взяття на поруки подали п'ятеро нардепів від фракції «Батьківщини»: Сергій Власенко, Вадим Івченко, Михайло Волинець, Іван Крулько і Анджеліка Лабунська.

Прокурор САП Ігор Щур у засіданні вказав, що Мунтяна підозрюють у проханні та одержанні неправомірної вигоди від чернівецького бізнесмена Юрія Кушніра. Останньому повідомили про підозру у наданні неправомірної вигоди голові Чернівецької облради. Прокурор розповів, що 19 липня сам Мунтян особисто приїхав у кабінет Кушніра, де запропонував йому взяти в оренду комунальне підприємство «Бальнеологічний санаторій «Брусниця», на що той погодився. Тоді у Мунтяна нібито виник умисел в одержанні неправомірної вигоди від бізнесмена за забезпечення та ухвалення рішення про передачу санаторію фірмі Кушніра.

Уже 23 липня голова облради висловив прохання про дачу хабара у кабінеті Кушніра та повідомив про необхідність вкладання інвестицій у «Брусницю» на суму 1 млн доларів. Бізнесмен дав на це згоду. Спочатку Мунтян нібито попросив $200 тис. за рішення про передачу в оренду підприємства, забезпечення такого рішення і 20% від $1 млн, тобто ще $200 тис. Як вказав прокурор, голова Чернівецької облради казав, що $200 тис. необхідно передати іншим особам, а 20% від інвестицій – особисто йому. Але Кушнір нібито відмовився надати інвестиції, готовий був заплатити лише $200 тис. Ці все події, за словами прокурора, відбувался до оголошення конкурсу про надання в оренду санаторію.

Пізніше, як стверджує прокурор, Мунтян зменшив вимогу до $300 тис. Після чого, за даними слідства, Мунтян одержав тричі по $10 тис. для забезпечення голосування. 2 серпня конкурса комісія оголосила конкурс на надання в оренду бальнеологічного санаторію «Брусниця». Прокурор повідомив, що 3 серпня Кушнір у програмі WhatsApp подзвонив Мунтяну. Голова облради у розмові нібито назвав деталі створення підприємства, яке братиме участь у конкурсі. За словами прокурора, між фігурантами була узгоджена назва компанії, статутний капітал та засновників фірми, коли мала увійти колишня дружина Мунтяна. 6 серпня відповідна компанія з узгодженою назвою ТОВ «Буковинський оздоровчий комплекс «Брусниця» була зареєстрована. 8 серпня були подані документи до участі в конкурсі з не повним пакетом.

Як стверджує прокурор, Мунтян одержав ще $20 тис, після чого комісія рекомендувала департаменту Чернівецької облради передати «Брусницю» в оренду без конкурсу. Пізніше, за даними слідства, голова облради отримав ще $20 тис, але за посередництва Артура Мунтяна (ймовірно сина) в торговому центрі DEPOt Mall. Прокурор вказував, що Мунтян на засідання облради особисто вмовляв всіх депутатів голосувати за рішення про передачу «Брусниці» в оренду. При чому голова тричі повертався до голосування за це рішення, оскільки не вистачало голосів за позитивне голосування і лише з четвертої спроби 33 депутати підтримали це рішення. Прокурор зазначав, що слідство зафіксувало одержання Мунтяном $180 тис. – тричі по 10 тис, п'ять разів – по 20 тис. і один раз – 50 тис.

Прокурор також розповів про існування ризиків перешкоджання слідству збоку Мунтяна. На підтвердження ризику переховування від слідства у САП вказали на можливе покарання у вигляді тримання під вартою; зв'язки в правоохоронній системі та інших колах; неформальне спілкування з начальником митного посту Чернівецької митниці дфс, якому повідомив про одержання неправомірної вигоди, та з прокурором Чернівецької області; 7-10 разів на рік виїжджав за кордон; його та двоє братів живуть у США, куди їздив після обшуків.

Слідство вважає, що існує й ризик знищення доказів або документів, важливих для слідства. Прокурор САП пояснив, що слідство не знайшло облік про передачу неправомірної вигоди від Кушніра Мунтяну, який вони вели в електронній формі. Фотографію такого обліку знайшли на телефоні голови облради, як стверджує прокурор. До самого телефону Мунтян не надав доступ. Крім того, прокурор розповів, що голова облради знищив низку документів, порвавши їх і змивши в унітаз, коли детективи намагалися до нього потрапити додому для проведення обшуків. Також Мунтян нібито може впливати на свідків та інших підозрюваних, зокрема, прокурор нагадав про вплив голови облради на депутатів та інших осіб. У САП вважають, що голова облради може перешкоджати слідство іншим чином або вчинити нове правопорушення.

Сам Мунтян заперечував проти задоволення клопотання. Він разом із адвокатами вважали, що підозра необґрунтована. Голова облради стверджував, що хотів лише, щоб бізнесмен Кушнір, який нібито побудував багато успішних об'єктів, навів лад у санаторії, вклавши інвестиції та провівши реконструкцію. Мунтян вказував, що цей санаторій працював у збиток і тому було ухвалено рішення про передачу його в оренду. Голова облради нібито пропонував цей санаторій не тільки Кушніру, а й іншим бізнесменам.

Нагадаємо, бізнесмена Кушніра суд відпустив під 5 млн грн застави.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: