Імпічмент провалився: що це значить для Трампа та України

Читать на русском
Ілія Кусаексперт-міжнародник

Увечері 5 лютого верхня палата Конгресу США винесла свій вердикт за справою про імпічмент Дональда Трампа. За першою статтею імпічменту – зловживання владою – «за» засудження президента висловилися 48 сенаторів. Проти – 52. За другою статтею – перешкоджання Конгресу в розслідуванні справи про імпічмент – 47 і 53 відповідно. Республіканці, які мають більшість у Сенаті (53 проти 47 демократів), дали всього лише один голос за одним з обвинувачень «за». Експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса звернув увагу, що суд пройшов плавно, розмірено, без свідків, додаткових доказів і запитів до держорганів.

«Зачитали стартові аргументи, протягом декількох тижнів провели дебати і закінчили фінальними аргументами», – зазначив він.

На думку аналітика, процес імпічменту був дуже поверхневим і показав, що час існування усталених правил та інституцій закінчився. Він припустив, що Штати чекає етап великих і хворобливих змін, поки незрозуміло, на краще чи на гірше.

Експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» додав, що у зв'язку з таким рішенням зараз президента США Дональда Трампа нічого не стримує.

США за п'ять років надали Україні військову допомогу на 447 млн доларівСША за п'ять років виділили країнам світу 36,4 млрд доларів військової допомоги. З них 447 млн – для України.

Експерт не виключив того, що Трамп може перемогти на виборах в США і залишитися на другий термін.

«Зважаючи на останні події з демократичними кокусами в штаті Айова, де стався повний провал з підрахунком голосів, а всі кандидати пересварилися між собою, у Дональда Трампа є всі шанси переобратися», – зауважив Ілія Куса.

Говорячи про відносини України та Америки, експерт зазначив, що вони не на найкращому етапі. Зараз для України принципово нічого не зміниться.

«На жаль, можливо, відносини можуть погіршитися з огляду на співпрацю з адміністрацією Трампа. У України якась феноменальна здатність створювати токсичне середовище та робити незрозумілі тактичні рухи, які руйнують усе навколо», – підсумував Ілія Куса.

Нагадаємо, що процедура імпічменту чинного президента США була ініційована демократами, які мають більшість у нижній палаті Конгресу, 25 вересня 2019 року. Привід – публікація в американських ЗМІ «витоку» про телефонну розмову Дональда Трампа з президентом України Володимиром Зеленським.

Детальніше про процес імпічменту президента США – за посиланням.

Чого чекати від партнерства з США в 2020 році – читайте в авторському матеріалі.

Як писало «Слово і Діло», США за п'ять років надали Україні військову допомогу в розмірі 447 млн доларів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: