Спрощення громадянства: як РФ стимулюватиме відтік людей та навіщо

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт
Володимир Золотарьовполітолог

У Росії мають намір істотно спростити процедуру прийому іноземців у російське громадянство: відповідна законодавча робота перебуває на фінальній стадії, законопроект можуть внести на розгляд Держдуми вже в лютому. Згідно зі змінами отримати російське громадянство можна буде, не відмовляючись від іншого громадянства. «Перед групою стоїть завдання залучити в Росію якомога більше нових громадян: від 5 млн до 10 млн. Вирішують її через зміну міграційних режимів і реформування інституту громадянства», – сказано в повідомленні. В експертному колі вважають, що керівництво РФ намагається поляризувати Україну і зміцнити свою владу. Політолог-міжнародник Володимир Воля підкреслив, що це звична для Кремля технологія, яка дозволяє РФ нагнітати ситуацію в Україні та мотивує залишати країну.

«Де в РФ мають намір взяти таку кількість – від 5 млн до 10 млн? Відкрите питання. Але, ймовірно, насамперед це торкнеться України, Білорусі та Казахстану», – підкреслив експерт.

Володимир Воля припустив, що з України поїдуть ті, в кого є коріння в РФ та ті, хто навчався в школі російською мовою. Хоча не виключено, що поїдуть й ті, хто навчався в школі та отримував професійну освіту українською мовою.

На його думку, стимулювати відтік людей з України будуть тими ж прийомами, які використовують багато років. Зокрема, у РФ будуть акцентувати на темі глобальної русофобії в Україні.

«Будуть роздувати русофобію, доплачуючи відповідним діячам у самій Україні. Можуть доплачувати черговим авторам якогось нового правопису, різним борцям за українськість. При цьому пропагуватимуть тему на YouTube, медіа і за допомогою медведчуківських ЗМІ», – припустив експерт.

Володимир Воля звернув увагу на те, що в 2013-2014 роках РФ розколювала Україну «двома руками», що робитиме й далі.

«Що це за «дві руки»? Майдан і Антимайдан. В українському просторі вже зараз намагаються збільшувати критичну масу поляризації і радикалізації», – зазначив політолог-міжнародник.

Політолог Володимир Золотарьов переконаний, що в такий спосіб РФ переманює людей на свій бік, а Путін стверджується у владі.

Потрібно розуміти, що всі дії Путіна, у тому числі в зовнішній політиці, спрямовані на одну внутрішньополітичну мету – зміцнення своєї влади, пояснив експерт.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Україна давно стала картинкою в телевізорі, на яку Путін показує і говорить, мовляв, бачите, що коїться в Україні, тож радійте, що я у вас є. Україна дуже зручна для нього в цій ситуації. Наприклад, зросте кількість заробітчан у РФ. Це хороша нагода сказати, що в Україні проводять таку політику, що люди тікають до Росії», – підкреслив він.

Експерт не виключив, що, якщо внаслідок його дій зросте кількість людей з України, які отримали російське громадянство, Путін також буде цим розмахувати як показником того, що в Україні все погано.

Віцеспікер нижньої палати Петро Толстой заявив, що в уряді «вже чекають» на законопроект, а «Росія буде своїх громадян захищати».

Нагадаємо, у 2019 році, після другого туру президентських виборів в Україні, президент РФ Володимир Путін підписав указ, що дає жителям ОРДЛО право отримати громадянство РФ у спрощеному порядку. Путін назвав це питанням «гуманітарного характеру»

Як повідомлялося, президент України пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: