Чому в Кремлі заговорили про взаємне повернення послів між Києвом та Москвою?

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

В інтерв'ю російським ЗМІ міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров сказав, що Москва не проти відновлення дипломатії між країнами. «Українська сторона відкликала посла, погрожувала розірвати дипвідносини. Зараз, правда, начебто хтось там згадував про ймовірність рішення Зеленського повернути послів. Ми будемо не проти. Наші країни навіть у нинішніх умовах сильно взаємопов'язані в економіці, в сфері транспорту, в гуманітарних справах, в сімейних зв'язках», - сказав він. У Кремлі теж підтвердили наміри взаємного повернення послів до Києва і Москви. МЗС України не розглядає цю ідею. У коментарі «Слово і Діло» політолог Володимир Золотарьов пояснив, що Кремль у такий спосіб показує свою непричетність до конфлікту на Донбасі, а політолог Віталій Бала зауважив, що українська влада сама винна в такій ситуації, оскільки веде політику «примирення».

Володимир Золотарьов переконаний, що це чергова спроба показати, що Росія – не сторона конфлікту і не визнає себе такою.

«Це чергова спроба показати, що Росія – не сторона конфлікту та не визнає себе такою, що всі проблеми – внутрішній конфлікт України. У Кремлі показують, що Україна перекладає відповідальність на РФ, а Москва ні в чому не винна», – пояснив політолог.

На його думку, насправді в політиці Росії нічого не змінилося, цілі залишилися колишніми, старі доктрини також.

Експерт зауважив, що відсутність послів ускладнює комунікацію через дипломатичні канали, але не критично.

«Наприклад, на торгівлю та економічну діяльність відсутність послів ніяк не впливає, що дуже важливо. Це суто дипломатичні речі, які мають цінність, але їх практичний вплив досить невеликий. Такі заходи для нас виправдані», – прокоментував Золотарьов.

Володимир Золотарьов переконаний, що питання повернення послів може бути актуальним тільки після завершення війни на Донбасі та повернення Криму.

Політолог Віталій Бала, у свою чергу, зазначив, що така заява є наслідком діяльності чинної української влади, яка націлена на «примирення» з країною-агресором. До згубних дій експерт відніс особисті зустрічі президента України з президентом РФ, поступки в питанні особливого статусу Донбасу, розведення військ.

При цьому Бала уточнив, що поступки української влади не призвели до припинення вогню. Також, на його думку, обмін полоненими, які є громадянами України, насправді легітимізує тезу агресора про те, що в Україні відбувається внутрішній конфлікт.

«Усе це дає підстави для російського міністра говорити про повернення дипломатичних відносин на рівень послів, бо РФ ніби тут ні до чого», – написав політолог у Фейсбук.

Посольства України у світі: які країни мають наші диппредставництва, а в яких досі немає послівУкраїна має у світі 83 посольства. Досі не призначені наші посли в США та Російській Федерації та ще у чотирьох країнах.

Також політолог висловив переконання, що розривати дипвідносини потрібно було з моменту анексії Криму та не відновлювати їх, допоки Крим не повернеться до України.

«Сьогоднішні дії влади, на жаль, ведуть до послаблення позицій України на міжнародній арені і загострюють протистояння всередині країни», – резюмував Віталій Бала.

Нагадаємо, у Росії Україну представляють тільки консули, а російський посол виїхав із Києва в 2016 році.

Раніше «Слово і Діло» писало, в яких країнах є наші диппредставництва, а в яких немає послів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: