Приватні військові компанії: кому вигідні та чи потрібні Україні

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Приватні військові компанії Україні не потрібні. У нашому випадку ініціатива вигідна винятково олігархату. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» озвучив військовий експерт Олег Жданов.

Експерт звернув увагу, що документ зараз з'явився не зовсім просто – його подали депутати, які представляють інтереси двох олігархів.

«Документ, мабуть, писали не дарма. На сьогоднішній день підходить час змін – олігархат будуть «труїти». Переможе держава або транснаціональні корпорації, але ніяк не олігархічні клани. Їх час добігає кінця», – прокоментував Жданов.

Олег Жданов зауважив, що деякі олігархи вже почали продавати майно, купувати дорогі будинки за кордоном, виймаючи кошти з бізнесу, який зводить кінці з кінцями. Це говорить про те, що представники олігархату починають шукати запасні варіанти.

«Законопроект про приватні військові компанії – можливість озброїти легально тих людей, які сьогодні є в олігархів. Озброїти для того, щоб передусім захищати власне майно», – підкреслив експерт.

Він пояснив, що для виконання замовлень не потрібен окремий закон про приватні військові компанії.

Як формується бюджет НАТО та скільки витрачають на оборону країни-члени АльянсуНайбільше грошей на фінансування НАТО витрачає США, а європейські країни-члени Альянсу планують довести свої витрати на оборону до 2 відсотків ВВП.

Олег Жданов акцентував увагу на тому, що багато українських військових воюють у різних воєнізованих організаціях, починаючи від Іноземного легіону Франції, закінчуючи приватними компаніями в будь-якій країні світу.

Військовий експерт висловив сумніви з приводу того, що кращі військові кадри ЗСУ, Нацгвардії або силових структур стануть орієнтовані винятково на приватні військові компанії. На його думку, відсоток відтоку кадрів не буде критичним.

«Одна справа тренуватися в складі підрозділу спецназу сил спеціальних операцій ЗСУ та взяти участь десь у військовій компанії під егідою ООН, НАТО, як в Іраку, а зовсім інша – коли наймають за гроші. Ризик бути скаліченим чи загинути зростає в кілька разів. Таких фанатів військової справи не дуже багато. Будуть такі люди, але не критичний відсоток», – роз'яснив військовий фахівець.

Крім того, Олег Жданов також звернув увагу на те, що приватні військові компанії використовуються спецслужбами в більшості своїй розвиненими країнами залежно від фінансових можливостей і масштабу.

Експерт навів приклад США, які успішно використовують приватні військові компанії для вирішення політичних та економічних завдань.

«Однак, якої потужностісті повинна бути державна машина для того, щоб їх контролювати всередині країни і в тому числі за кордоном? Цим ПВК ставлять конкретні завдання. Це інструмент спецслужб. Для держави потрібно мати сильну економіку, досить фінансів, щоб їх наймати, утримувати, ставити завдання і контролювати», – підсумував військовий експерт Олег Жданов.

Нагадаємо, у Верховній раді зареєстрований проєкт закону «Про військово-консалтингову діяльність», який передбачає створення «приватних армій» для надання послуг за кордоном.

Чи допоможе українській армії найбільший бюджет 2020 року – читайте в авторському матеріалі за посиланням.

Також пропонуємо подивитися, як формується бюджет НАТО та скільки витрачають на оборону країни-члени Альянсу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: