Рябошапка прокоментував повернення ексберкутівців

Читать на русском
Генпрокурор Руслан Рябошапка повідомив, що ексберкутівці, які повернулися до Києва після передачі в рамках обміну, залишаються в статусі підсудних.

Генпрокурор Руслан Рябошапка повідомив, що ексберкутівці, які повернулися до Києва після передачі в рамках обміну, залишаються в статусі підсудних.

Про це він сказав в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

«Справа зараз перебуває на стадії судового розгляду, і, відповідно, ті люди, які були обмінені і які на цей час повернулися - двоє з них (вони як були підсудними), - вони так зараз і залишаються підсудними. Тобто процесуальний статус у них не змінився», - сказав він.

«Вони висловили своє бажання брати участь у судовому процесі й надалі. І, здається, 17 березня, буде наступне засідання суду, і, очевидно, вони матимуть таку можливість - і в суді в них буде можливість доводити, а то й наводити докази своєї невинуватості. Відповідно, на принципах змагальності прокуратура буде доводити своє бачення процесу і представлятиме свої докази провини, а вони матимуть можливість спростовувати докази прокуратури», - сказав генпрокурор.

При цьому він зазначив, що натомість їм не обиратимуть запобіжний захід, якщо вони братимуть участь у судових засіданнях.

«Якщо вони прийдуть до суду і не будуть ховатись від суду, то, відповідно, навряд-чи будуть підстави говорити про те, що є ризики і є підстави для того, щоб змінювати запобіжний захід. Якщо вони не прийдуть, не з'являться на судовому засіданні, то, відповідно, будемо реагувати інакше», - сказав Рябошапка.

Колишні бійці спецпідрозділу МВС Беркут Олександр Маринченко та Сергій Тамтура, які були передані до ОРДЛО в рамках проведеного наприкінці 2019 року обміну, повернулися до Києва.

Як відомо, 29 грудня відбувся обмін полоненими між Україною та так званими «ЛНР-ДНР».

В рамках обміну утримуваними особами до України повернулися 76 осіб.

Також «ЛНР» в рамках обміну полоненими отримала від Києва 63 людини. У свою чергу, бойовики передали Києву 25 українців. Отже, формула обміну склала «123 на 76».

Зокрема, до ОРДЛО були передані п'ять ексберкутівців: Олег Янішевський, Павло Аброськін, Сергій Зінченко, Сергій Тамтура і Олександр Маринченко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: