Transparency International прокоментувала обмін ексберкутівців

Читать на русском
У Transparency International назвали політичним рішення про включення до списку на обмін колишніх беркутівців, обвинувачених у розстрілах на вул. Інститутській у 2014 році.

У Transparency International назвали політичним рішення про включення до списку на обмін колишніх беркутівців, обвинувачених у розстрілах на вул. Інститутській у 2014 році.

Про це йдеться у заяві організації.

«У цій ситуації немає єдиного очевидно правильного людського вибору. Ми розуміємо, що це рішення влади на вимогу Кремля підважує цінності верховенства права, справедливості та гідності та може розділити суспільство, посіявши ненависть між різними групами українців. Коли суспільство постає перед таким складним вибором, справедливість має захистити незалежний арбітр — суд та прокуратура. На жаль, ані суд, ані прокуратура не змогли виконати свій конституційний обов’язок у справі про розстріли Героїв Небесної Сотні», — відзначили у ТІ.

В організації назвали загрозою для системи правосуддя та верховенства права заміну прокурорів у справі та «очевидний тиск на суд» для зміни запобіжних заходів та звільнення ексберкутівців.

«Обвинувачені вже не один рік перебувають під вартою — найсуворішим запобіжним заходом за вчинення масових вбивств на Майдані в лютому 2014 року. Головне, що досі всі обставини справи та вже продемонстровані в суді докази підтверджували доцільність і необхідність взяття під варту цих осіб до винесення їм вироків. Натомість ми стали свідками того, як різко та очевидно система правосуддя підміняє закон політичним рішенням. Без вироку у справі тa всупереч законним підставам вчиняються дії, спрямовані на зміну запобіжних заходів обвинуваченим з метою звільнення беркутівців з-під варти», — наголосили в організації.

Як мовиться у заяві, подібні дії влади руйнують довіру до системи правосуддя та спроб її реформувати.

«Адже будь-які спроби очищення прокуратури та судів втрачають свою доцільність, коли натикаються на політичне ручне керування з боку влади всупереч вимогам закону. Держава Україна ризикує поставити свою систему правосуддя в заручники побажань держави-агресора», — сказали в ТІ.

Transparency International вимагає від влади знайти правовий спосіб урегулювання ситуації та забезпечити незалежність прокуратури та судів.

Нагадаємо, на тлі обміну полоненими в Україні сперечаються про те, наскільки правомірною — у тому числі і з моральної точки зору — є видача в «Л/ДНР» п’ятьох ексберкутівців. Їх звинувачують у найкривавіших злочинах Революції Гідності — розстрілі людей на вулиці Інститутській у лютому 2014 року.

З різким засудженням такого кроку вже виступили п’ятий президент Петро Порошенко, колишній глава ГПУ Юрій Луценко, парламентська фракція партії Голос.

У неділю, 29 грудня, на сході України відбувся обмін утримуваними особами між Україною і так званими «Л/ДНР».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: