Зеленський розповів про обмін ексберкутівців

Читать на русском
Звільнення п'ятьох колишніх співробітників спецпідрозділу МВС Беркут, обвинувачених у вбивствах на Майдані, було ключовою умовою проведення обміну полоненими між Україною і так званими республіками на Донбасі.

Звільнення п'ятьох колишніх співробітників спецпідрозділу МВС Беркут, обвинувачених у вбивствах на Майдані, було ключовою умовою проведення обміну полоненими між Україною і так званими «республіками» на Донбасі.

Про це сказав президент Володимир Зеленський в аеропорту Бориспіль під час зустрічі звільнених українців в неділю, 29 грудня.

«З приводу беркутівців - це умова «всіх на всіх». Умова цього обміну - ми забирали наших героїв. Я вважаю, що це було складне рішення, рішення політичне, це правда, і я вважаю, що наші бійці, наші військові, наші журналісти , вони всі є героями. І я впевнений, що для нас пріоритетом є повернути наших людей», - сказав Зеленський.

Президент вважає, що їх передача не вплине на розслідування справи Майдану: «Чому були без вироків (екс-беркутівці - ред.) - ми розберемося. Це ніяк не впливатиме на справи Майдану... Як я і сказав, справи Майдану ми завершимо обов'язково».

Зеленський додав, що якби Україна не обміняла екс-беркутівців, то «ми б не отримали наших розвідників, не отримали б хлопців, які були в Дебальцеве».

«Навіть якби був вирок суду, вони (екс-беркутівці - ред.) отримали б п'ять і шість років. Я вам скажу: якби у мене було 100 беркутівців і мені б запропонували одного розвідника, одного, то я б їм віддав 100 беркутівців і повернув би живого розвідника», - заявив глава держави.

Також Зеленський уточнив, що в ході обміну на Донбасі був звільнений 81 чоловік, але 76 з них повернулися на підконтрольну Україні територію, інші залишилися в ОРДЛО, тому що там знаходяться і сім'ї.

Нагадаємо, на Донбасі завершилося взаємне звільнення утримуваних осіб.

В ході обміну полоненими на КПВВ Майорське були звільнені 76 українців.

Раніше ЗМІ повідомили, що українській стороні передали 81 людину, а в «ЛДНР» вирушили 139 осіб. При цьому з обох сторін були люди, які відмовилися повертатися.

Також стало відомо, що Україна передала сепаратистам п'ятьох ексберкутівців і бразильського найманця Рафаеля Лусваргі, засудженого до 13 років в'язниці, а також низку громадян Росії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: