Чому ціни на газ можуть впасти та в чому мінус?

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Глава правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв прогнозує істотне падіння ціни на газ влітку. «Не хочу зараз розкривати ціну на імпорт, ми порадуємо споживачів, коли переглянемо ціну на лютий. Влітку ми прогнозуємо істотне падіння ціни», – розповів він. У коментарі «Слово і Діло» президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар підкреслив, що після укладення договору про транзит між «Газпромом» і «Нафтогазом» відразу стало зрозуміло, що накопичений у сховищах газ в Україні та Європі автоматично стає надмірним. При цьому потрібно врахувати фактор теплої зими або, найімовірніше, п'ятимісячної осені.

Михайло Гончар звернув увагу на те, що європейські ціни на газ вже почали знижуватися, а чим ближче весна, тим вірогідніше обвальне падіння цін.

«Трейдери будуть позбавлятися газу, який перебуває в сховищах, щоб не платити за зберігання газу. Оплата за зберігання газу дуже висока, тому не виключено, що після завершення опалювального сезону в Європі дрібні трейдери будуть навіть продавати газ із доплатою», – прокоментував енергетик.

Експерт не виключив, що Європа зіткнеться з явищем мінусової ціни на газ, тобто продаватиме газ за доплату.

Платежі за комуналку: як змінювалися витрати українців на комунальні послуги за останні 15 роківПік зростання витрат на комунальні послуги стався у 2014 році, а, виходячи з прогнозованих цін на газ, на початку 2020-го витрати на комуналку майже не зростатимуть.

За його словами, наразі ціни в Європі повернулися до рівня початку 2000-х років. В Україні також ситуація має перспективи, зазначив він.

Президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» пояснив, що в сховищах України залишиться більше половини газу, який закачали. На опалювальний сезон 2020-2021 року потрібні будуть мінімальні закупівлі, а ціни в Європі будуть найдешевшими за останні роки.

«Отже, на внутрішньому ринку можуть знизити ціни на газ. Однак це загальноєвропейська тенденція», – констатував Гончар.

При цьому енергетик додав, що Україні не варто бездумно гнатися за максимально дешевою ціною на внутрішньому ринку.

«Це шлях в нікуди з точки зору розвитку власного газовидобутку. Потрібні інвестиції, які реально брати тільки з тарифу на газ. Потрібно бути дуже обережним. Влада і так захопилася популізмом», – наголосив Михайло Гончар.

Експерт навів приклад Норвегії, де запасів газу більше, ніж достатньо, але при цьому в них найвищі ціни на газ в Європі.

«Зважаючи на те, що в нас популістська влада, від НАКу зажадають мінімізації цін на газ. Але наскільки це доцільно? Економічної логіки тут немає. «Нафтогазу» важливо втриматися на економічних аргументах, а не рухатися вбік популізму влади», – резюмував президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

Нагадаємо, 28 січня НАК «Нафтогаз України» за новою формулою встановив оптову ціну на природний газ для потреб населення, виробників тепла та інших споживачів щодо ПСО в січні 2020 року на рівні 4,65 грн за кубометр. Тож порівняно з груднем 2019 року (4,277 грн за кубометр) ціна зросла на 8,7%.

«Слово і Діло» вирішило подивитися, як упродовж останнього року змінювалися тарифи на газ.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» проаналізувало, скільки українська сім'я витрачає на комунальні послуги та як змінювалися тарифи протягом останніх 15 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: