Україна готує новий обмін полоненими з РФ. Хто може допомогти?

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

У питанні нового обміну полоненими Україні не варто поспішати і, судячи з минулого досвіду, потрібно бути обережнішою. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив глава Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський.

На думку військового експерта, Україні слід ширше дивитися на питання звільнення наших громадян.

«Поняття «полонені» має на увазі тільки Донбас, але за визначенням полонений – це індивідуум, який потрапив у полон унаслідок якихось військових дій. Цього разу ми говоримо про громадян України, які незаконно затримані та утримуються під вартою, у місцях позбавлення волі РФ», – пояснив Сергій Грабський.

За його словами, із урахуванням візиту президента Туреччини може зрушити з місця питання звільнення наших громадян, а зокрема кримських татар.

Грабський нагадав, що свого часу саме політика Туреччини та підтримка Ердогана вплинула на президента РФ.

При цьому експерт критично оцінив процес обміну полоненими між РФ і Україною, і зауважив, що зараз владі варто більш обережно ставитися до питання.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополоненихСказано 9 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Сергій Грабський пояснив, що обмін військовополоненими здійснюється зазвичай після завершення війни, коли всі бойові дії припиняються. Така практика була за часів Другої світової війни, уточнив він.

Військовий експерт зазначив, що Україна зараз фактично веде односторонні відносини.

«Якщо продовжувати в тому ж дусі, то це гра в одні ворота. РФ без проблем може набрати громадян України, назвати їх полоненими і завжди тиснути на Україну, представляючи списки на обмін. Але натомість Кремль витягує своїх бандитів і терористів», – прокоментував Сергій Грабський.

На його думку, із врахуванням специфіки РФ для України прийнятний разовий обмін, як за часів «холодної війни», наприклад, шпигуна на шпигуна.

Раніше, у МЗС повідомили, що українська сторона готує черговий обмін утримуваними особами.

Нагадаємо, 9 квітня 2019 року, ще будучи кандидатом у президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополонених.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: