Обмін полоненими: ГПУ допитує звільнених українців

Читать на русском
Українців, які були звільнені з ОРДЛО під час обміну полоненими, допитують в Офісі генпрокурора і в СБУ.

Українців, які були звільнені з ОРДЛО під час обміну полоненими, допитують в Офісі генпрокурора і в СБУ.

Про це повідомляє пресслужба ОГП в понеділок, 13 січня.

«Зараз допити потерпілих проводяться за місцем проходження реабілітації та лікування. Слідчі дії планується провести з усіма 76 звільненими з полону особами в найстисліші терміни без шкоди процесу їхнього фізичного та емоційного відновлення», - йдеться в повідомленні.

Чи можуть провести вибори в ОРДЛО восени разом з усією Україною?Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що вибори на окупованих територіях Донбасу повинні бути проведені паралельно з місцевими виборами в Україні восени.

Відзначається, що за підсумками вже проведених допитів були задокументовані факти грубих порушень норм міжнародного гуманітарного права з боку представників ОРДЛО. Зокрема, отримані свідоцтва тортур, застосування фізичного насильства, жорстокого поводження з полоненими.

Допити звільнених громадян проводяться з метою встановлення всіх обставин їхнього знаходження в полоні, а також встановлення осіб, які здійснювали проти них злочини, із подальшим притягненням винних до відповідальності на національному та міжнародному рівнях.

Офіс генерального прокурора пропонує всім, кому відомо про факти порушення норм міжнародного гуманітарного права, а також прав і свобод громадян України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, відправляти таку інформацію шляхом заповнення електронної форми звернення.

Раніше Пристайко заявив, що обмін полоненими не повернув довіру до Росії.

Також нагадаємо, Меркель і Макрон привітали обмін полоненими на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: