Чому виникли борги за тепло та чи загрожують українцям відключення?

Читать на русском
Тетяна Бойкоексперт групи РПР з питань енергоефективності

У НАК «Нафтогазі» попередили, що можуть припинити постачати газ до 16 населених пунктів України. Причина – заборгованість місцевих теплокомуненерго. «Загальна заборгованість, яку цим тепловикам потрібно погасити, становить 406 мільйонів гривень», – йдеться в повідомленні. Проблеми з опаленням можуть виникнути в Одесі, Кривому Розі, Дніпрі, Щасті, Полтаві, Харкові, Сумах та інших містах. У коментарі порталу експерт Реанімаційного пакету реформ Тетяна Бойко пояснила, що однозначної відповіді немає і в кожного підприємства свої причини заборгованості, але є ціла низка проблем, через які щорічно виникають борги теплокомуненерго перед «Нафтогазом».

Експерт нагадала, що уряд рекомендував більшості підприємств ТКЕ зробити перерахунок у зв'язку з тим, що в тариф закладено велику вартість газу, а насправді в грудні-січні цифри менші.

«Невідомо, чи купували підприємства ТКЕ газ у НАК за новою ціною. Однак перерахунок підприємства зробили. Населення поки не сплатило кошти, а у ТКЕ зменшилася кількість обігових коштів, за які вони могли купувати газ», – зауважила Бойко.

Крім того, за її словами, багато хто взагалі заплатив менше, ніж за попередній період в очікуванні зменшення сум у платіжках. Однак суми в платіжках фактично вийшли більшими, оскільки тариф зменшили, але обсяг споживання збільшився.

«Тому одна з причин боргів – фінансова ліквідність підприємств ТКЕ, наявність у них фізично коштів», – констатувала експерт.

Платежі за комуналку: як змінювалися витрати українців на комунальні послуги за останні 15 роківПік зростання витрат на комунальні послуги стався у 2014 році, а, виходячи з прогнозованих цін на газ, на початку 2020-го витрати на комуналку майже не зростатимуть.

Тетяна Бойко звернула увагу, що поступово частина підприємств розрахувалася за боргами, але інша частина досі не вийшла з цієї ситуації.

Крім того, експерт РПР пояснила, що трапляються непередбачувані ситуації, зокрема прорив труби в Києві біля Ocean Plaza.

«Гроші на поточний ремонт з'являються, а на рішення таких ситуацій не передбачені. У підприємств ТКЕ реально мало коштів, щоб встигати розв'язувати всі питання», – зазначила вона.

Експерт Реанімаційного пакету реформ додала, що іноді гроші спрямовують на інші цілі, а потім бракує коштів, щоб вчасно розплатитися за газ. Вона допустила, що на місцях можуть маніпулювати, бувають випадки, коли вина органу місцевого самоврядування або керівників підприємств ТКЕ беззаперечна.

Але в цілому, за її словами, це питання системне – потрібно змінювати підхід до тарифоутворення.

Тетяна Бойко зазначила, що потрібно запровадити систему стимулювального регулювання. Треба не збільшувати витрати тепла, а економити.

«Повинні бути якісь наглядові ради, корпоратизація. Потрібно, щоб керівники ТКЕ були зацікавлені в ефективній роботі. Крім того, саме місто має шукати кошти, щоб повністю модернізувати систему теплопостачання. Заміну труб, інфраструктури, котельні нереально зробити тільки за тарифні кошти, потрібні інвестиції», – прокоментувала експерт РПР.

На думку Тетяни Бойко, у цій заяві «Нафтогазу» про вимкнення опалення немає шантажу або політичного підґрунтя. Це, на жаль, штатна ситуація, зазначила вона.

Експерт зазначила, що згідно із законодавством послуги ЖКГ повинні надавати споживачам безперервно. З іншого боку, вона допустила поодинокі випадки, коли можуть бути відключення.

Бойко не виключила, що «Нафтогаз» може припинити постачати газ підприємствам, які будуть найбільшими боржниками, коли вже суми будуть «захмарними».

«Органам місцевого самоврядування важливо знайти рішення. Міський голова разом із менеджментом компанії повинні домовитися, як реструктуризувати борг. Механізмів реструктуризації чимало», – підсумувала Тетяна Бойко.

«Слово і Діло» вирішило подивитися, скільки українська сім'я витрачає на комунальні послуги і як змінювалися тарифи протягом останніх 15 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: