Зарплати у владі: які обмеження потрібні та чи доречна прив'язка до ВВП

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет пропонує «прив'язати» розмір премій перших осіб держави – президента, прем'єр-міністра і спікера Верховної ради – до показників зростання ВВП. У коментарі «Слово і Діло» політолог Андрій Дуда пояснив, що в цій прив'язці немає необхідності, це не дасть результату. Дана пропозиція є популістською.

«Ефективність роботи представників влади може бути на високому рівні в той час, як макроекономічні показники можуть бути поганими за різними причинами, у тому числі об'єктивними. І навпаки. Показники ВВП можуть бути хорошими, але це не означає хорошої роботи окремих осіб держави. Це категорії, які зовсім не корелюються», – пояснив Андрій Дуда.

Говорячи про зарплати чиновників, він зазначив, що є питання, але підхід повинен бути зважений.

Андрій Дуда зауважив, що потрібно розділяти окремі категорії. Наприклад, для топменеджменту великих держпідприємств, монополій потрібно запроваджувати прогресивну шкалу. Залежно від того, який результат показує державне підприємство, можна мотивувати топменеджмент.

Політолог зазначив, що критика на адресу «Нафтогазу» у зв'язку з високими преміями виправдана лише частково. У випадках, якщо підприємство приносить мільярди доларів прибутку до бюджету, премії повинні бути.

Порівняння зарплат міністрів Гончарука та ГройсманаЗарплати міністрів Олексія Гончарука та Володимира Гройсмана порівняло Слово і Діло. Дійти однозначних висновків не можна.

За його словами, друга категорія стосується керівників, заступників керівників центральних органів виконавчої влади та інших державних органів.

«Наприклад, Нацрада з питань телебачення та радіомовлення, НАБУ, ГПУ, ЦВК. Тут повинні бути обмеження. У цьому разі якраз доречна прив'язка, але не до ВВП, а середньої зарплати, а може й мінімальної. Напевно, для цієї категорії обмеження повинно бути на рівні 70-75 тисяч гривень», – прокоментував Дуда.

Третя категорія – це представники органів місцевого самоврядування. Експерт звернув увагу, що про цю категорію говорять менше, але тут є проблема часто завищеної оплати праці.

За словами Дуди, особливі обмеження повинні бути в системі топкерівників органів державної влади.

Андрій Дуда назвав неприйнятною нинішню ситуацію із зарплатами. Він пояснив, що заступник міністра дуже часто робить набагато менше роботи, ніж керівник управління або відділу. Уся відповідальність саме на середній ланці, де зарплати невеликі.

«Тут потрібно наводити лад і зробити справедливі умови. Коли заступник міністра культури отримує одноразову виплату в розмірі понад 400 тисяч гривень – це неадекватна ситуація з оплатою праці», – додав політолог.

При цьому він уточнив, що є дуже багато маніпуляцій навколо понять «посадовий оклад», «зарплата», «премія».

За словами експерта, потрібно встановлювати обмеження на загальну суму виплати на загальну суму доходу при перебуванні на посаді в державному секторі. Посадові оклади можуть бути маленькі, як і доплати, а ось премії можуть бути величезними.

Дуда припустив, що в органах влади дієвим прийомом також може бути обмеження Фонду оплати праці, більш чітке його регламентування.

«Дуже багато механізмів, як на держслужбі заробляють гроші. Свого часу одна зі статей доходу відводилася на відрядження. Це була годівниця для держслужбовців протягом багатьох років. Сьогодні це встановлення ненормальних зарплат», – резюмував Андрій Дуда.

Додамо, що навколо зарплат українських міністрів періодично виникають різні скандали. Нещодавно резонанс у суспільстві спричинили суми, які члени Кабінету міністрів отримали в грудні. Пізніше активно обговорювали заяву Ганни Новосад. Міністр освіти і науки сказала, що її зарплати в 36 тисяч гривень не вистачить на те, щоб в майбутньому утримувати дитину.

Раніше «Слово і Діло» порівняло зарплати міністрів Гончарука і Гройсмана.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: