ПЦУ запровадила обмеження для Різдва 25 грудня

Читать на русском
Синод ПЦУ не підтримав ініціативу митрополита Луцького і Волинського Михаїла щодо служіння у своїй єпархії різдвяної літургії 25 грудня за новим стилем.

Синод ПЦУ не підтримав ініціативу митрополита Луцького і Волинського Михаїла щодо служіння у своїй єпархії різдвяної літургії 25 грудня за новим стилем.

Про це повідомляє церковна пресслужба.

Члени синоду назвали це «самовільним» і «одноосібним» рішенням архієрея та «порушенням канонічного порядку» і підкреслили, що «непродумане і поспішне впровадження календарної реформи може призвести до поглиблення і появи ще більшого поділу серед українців».

У ПЦУ також визначили межі можливого на цьому етапі святкування Різдва за новим стилем.

«Синод дозволив там, де для цього є об'єктивні обставини і пастирська необхідність, із благословення владного архієрея 25 грудня нового стилю здійснювати лише молебень з акафістом Різдву Христовому і виконання колядок», - повідомляє церковна прес-служба.

Сьогодні на засіданні також створили Синодальну календарну комісію і призначили її керівника - ректора Київської православної богословської академії протоієрея Олександра Трофимлюка. Як відзначили в ПЦУ, таке рішення продиктоване необхідністю впровадження календарної реформи.

«Необхідність впровадження календарної реформи у Православній Церкві України потрібно виважено і конструктивно обговорювати, на думку суспільства. Для цього на черговому засіданні Священного Синоду під головуванням Предстоятеля створили Синодальну календарну комісію і призначили її керівника - ректора Київської православної богословської академії протоієрея Олександра Трофимлюка», - йдеться в повідомленні.

Раніше повідомлялося, що глава ПЦУ Епіфаній планує перенести Різдво. Перенести дату святкування Різдва хочуть із 7 січня на 25 грудня, але тільки тоді, коли віряни будуть до цього готові.

Пізніше повідомлялося, що в Епіфанія відмовилися від ідеї переносити Різдво. Реформа церковного календаря на сьогодні має дуже великі і реальні ризики, повідомив Євстратій Зоря.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: