Виплата субсидій: чи допомагає українцям та в чому проблема

Читать на русском
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Умови програми субсидування настільки жорсткі, що цей вид соціальної допомоги населення вже не рятує. Таку думку в коментарі «Слово і Діло» висловив директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

Експерт нагадав, що напередодні попереднього опалювального сезону в 2018-2019 роках були внесені зміни. Згідно з правилами при наданні субсидії потрібно враховувати доходи не тільки членів домогосподарств, а й членів їх сімей.

«Припустимо, що чоловік і дружина зареєстровані за різними адресами. Дружина проживає з мамою і претендує на субсидію. Однак з неї вимагатимуть надати довідку про доходи чоловіка. Це не завжди можливо. Більш того, це некоректно», – прокоментував Сергієнко.

Олександр Сергієнко зазначив, що головний принцип, яким повинні керуватися: хто споживає, той і платить. Виходить, що в нас притягують третіх осіб, при тому неважливо, що вони – члени сім'ї, вказав він.

«Помилковий меседж. Якщо рахують обидві родини, де прописані окремо чоловік і дружина, то виходить, що доходи цих сімей будуть рахуватися двічі, а субсидія призначається одна», – зазначив експерт.

Усе про субсидії: нарахування, розмір допомоги та підстави для відмови у виплатіПравила призначення субсидій не зміняться до кінця цього опалювального сезону. Наступної зими родина має покривати не 15, а 20 відсотків обов’язкового платежу.

За його словами, такі правила відсікли від системи субсидування дуже багато людей.

«Наприклад, як бути, якщо сім'я формально не розлучена, а фактично не в шлюбі? Може бути і так, що член сім'ї на заробітках та отримати довідку про доходи неможливо», – підкреслив Сергієнко.

Директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» вказав, що нововведення відсікли близько половини одержувачів субсидій від соціальної допомоги.

«Близько трьох мільйонів домогосподарств позбавлені допомоги», – констатував Олександр Сергієнко.

Енергетичний експерт Сергій Дяченко пояснив, що порядок і механізм субсидування в Україні далекі від досконалості, зокрема через величезний тіньовий сектор економіки.

Дяченко звернув увагу, що тіньовий сектор економіки, за різними даними, становить близько 50%. Зважаючи на обставини, радикально змінювати систему виплат немає сенсу, але внести корективи цілком можливо, зазначив він.

«Несправедливо, якщо людина має квартири в різних містах України, і на кожну отримує субсидії, володіє дорогим автомобілем і претендує на пільги», – зауважив енергетик.

Також він акцентував, що в Україні в питанні надання будь-яких соціальних пільг завжди була і залишається проблема «мертвих душ». Це актуально й сьогодні.

Раніше «Слово і Діло» розібралося, скільки субсидій отримали українці за 2019-й.

«Слово і Діло» вирішило подивитися, скільки українська сім'я витрачає на комунальні послуги і як змінювалися тарифи протягом останніх 15 років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: