Суд обрав запобіжний захід ексзаступниці міністра Бернацькій

Читать на русском
Колишній ексзаступниці керівника Мін‘юсту обрали запобіжний захід у справі можливих зловживань.
Наталія Бернацькафото: «Слово і Діло», Олег Новіков

Суд відпустив під 7 млн грн застави колишню першу заступницю міністра юстиції Наталію Бернацьку, яку НАБУ і САП підозрюють у причетності за розтрати понад 54 млн грн державного бюджету.

Таке рішення 3 лютого ухвалила слідча суддя Вищого антикорупційного суду Катерина Широка, повідомляє журналіст «Слово і Діло» із зали суду.

Прокурор САП Сергій Козачина просив суд обрати Бернацькій запобіжний захід у вигляді 45 млн грн застави. За його словами, підозрювана тиснула на колишнього урядового уповноваженого у справах ЄСПЛ Бориса Бабіна щодо компанії «Золотой мандарин ойл» (далі ЗМО). Також колишня посадовиця нібито засвідчувала платіжне доручення на перерахування коштів фірмі ЗМО, хоча не мала на це повноважень.

Прокурор додав, що Бернацька нібито може перешкоджати слідству, в тому числі через вплив на свідків чи інших підозрюваних. За інформацією слідства, вона причетна до впливу на керівника секретаріату Бабіна Ольгу Давидчук, щоб та знищувала докази у справі «Золотого мандарину ойл». Крім того, ексчиновниця нібито впливала на Державну виконавчу службу в цій справі – вимагала на засіданні перерахувати кошти ЗМО.

За даними слідства, Бернацька листувалася з колишнім народним депутатом Георгієм Логвинським, якому детективи відводять роль організатора. В цьому листуванні підозрювана нібито надсилала екснардепу документи, пов'язані зі справою. Також вона нібито погоджувала свої дії з Логвинським.

Адвокати Бернацької заявляли, що підозра їхній клієнтці необґрунтована, а, до того ж, підписана неуповноваженою особою. Вони вказували, що підозру мав підписати керівник САП Назар Холодницький, а не заступник генпрокурора Віктор Чумак. Захист також спростовував всі твердження прокурора про те, що Бернацька нібито зловживала службовим становищем і здійснювала тиск на працівників Мін‘юсту. За словами адвоката Дениса Бугая, Бернацька мала повноваження підпису платіжного доручення про перерахування коштів фірмі ЗМО. Також вона не здійснювала тиск на засіданні ДВС, бо нібито не перебувала на ньому.

Крім того, на думку адвокатів, ризиків перешкоджання слідству збоку підозрюваної немає, а доказів зворотнього стороною обвинувачення не надано. Адвокати додали, що це непомірна застава для Бернацької – вона не має таких коштів.

Вивчивши клопотання, суддя задовольнила його частково і обрала Бернацький запобіжний захід у вигляді 7 млн грн застави. Також на підозрювану покладено обов'язки: прибувати за першим викликом; повідомляти про зміну свого місця проживання та роботи; утримуватися від спілкування з підозрюваними і свідками у кримінальному провадженні та здати на зберігання закордонні паспорти.

Раніше двоє народних депутатів виступили із заявами про взяття на поруки Бернацької.

Нагадаємо, у цій справі НАБУ повідомило про підозру і Бабіну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: