Модернізація житла: як українцям заощадити на комуналці

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

У холодний період року українці особливо часто замислюються над питанням того, як зменшити рахунки в платіжках. Експерти кажуть, що в цьому разі зусилля щодо утеплення житла будуть цілком виправдані і за якийсь час відшкодуються. Як утеплити житло та добитися економії, «Слово і Діло» розповів виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк.

На думку експерта, для того, щоб досягти результату, потрібен комплекс заходів. Одноповерхові будинки утеплити набагато простіше, ніж багатоквартирні. Передусім якість матеріалів у таких будинках суттєво відрізняється від одноповерхової будівлі та дещо дорожча, зазначив Павлюк. У будь-якому разі тепломодернізація житла передбачає зовнішнє і внутрішнє утеплення, заміну вікон, підлоги, мереж.

«Скорочення рахунків – це питання енергозбереження, утеплення, модернізації внутрішніх мереж, установки систем регулювання. Цим потрібно займатися споживачам, щоб заощадити», – пояснив він.

Рахунок складається з обсягу споживання, помноженого на тариф. При цьому менше споживати – не означає, що потрібно почати мерзнути. Потрібно ефективніше використовувати те, що постачається, зазначив фахівець.

Платежі за комуналку: як змінювалися витрати українців на комунальні послуги за останні 15 роківПік зростання витрат на комунальні послуги стався у 2014 році, а, виходячи з прогнозованих цін на газ, на початку 2020-го витрати на комуналку майже не зростатимуть.

«Утеплення будинків та установка систем регулювання призводить до скорочення споживання тепла. На квадратний метр у рік опалення потрібно буде менше. Енергії на опалення або охолодження, якщо будинок утеплений, буде менше. Відповідно, щомісячний рахунок скоротиться», – пояснив експерт.

Павлюк акцентував увагу, що цьогоріч заробив Фонд енергоефективності, який на першому етапі дає можливість компенсації. Експерт зауважив, що ОСББ буде дуже вигідно скористатися такою програмою.

«Шансу отримати 70% фінансування для всіх робіт більше не буде. Далі, ця цифра знизиться до 50%. Потрібно дочекатися закінчення опалювального сезону, але планувати роботи потрібно зараз і терміново», – констатував Святослав Павлюк.

Раніше ми писали, що українець витрачає в п'ять разів більше теплової енергії, ніж європеєць. Детальніше читайте за посиланням.

«Слово і Діло» вирішило подивитися, скільки українська сім'я витрачає на комунальні послуги і як змінювалися тарифи протягом останніх 15 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: