ПАРЄ ухвалила жорстку резолюцію щодо Польщі

Читать на русском
ПАРЄ ухвалила рішення про відновлення процедури моніторингу Польщі, яка здійснюється щодо країн, які системно порушують умови членства в Раді Європи.

ПАРЄ ухвалила рішення про відновлення процедури моніторингу Польщі, яка здійснюється щодо країн, які системно порушують умови членства в Раді Європи.

Про це повідомляє Європейська правда у вівторок, 28 січня.

Відзначається, що таке рішення було прийнято в рамках резолюції, присвяченій судовій реформі в Польщі. За проголосували 140 депутатів ПАРЄ, 37 - проти. При цьому більшість депутатів ПАРЄ від України не стали голосувати за покарання Польщі.

«Резолюція наповнена вкрай жорсткою критикою на адресу ініціатив польської влади. Зміни в системі правосуддя, які проводяться за ініціативою правлячої в Польщі партії Право і Справедливість (ПіС), ПАРЄ визнала» такими, що суперечать європейським нормам і стандартам», - йдеться в повідомленні.

Польська влада звинувачується в тиску на суддів, у переслідуванні тих, хто схильний до критики, у спробі уряду підпорядкувати судову владу уряду, в невиконанні рішень нелояльних судів і т.п.

На підставі цього ПАРЄ вирішила відновити моніторингову процедуру стосовно Польщі. Таким чином, Польща стала першою державою-членом ЄС, яка перебуває під моніторингом ПАРЄ. Поправку про введення цієї санкції відносно Польщі затвердили з величезною перевагою. 140 депутатів проголосували за, 37 - проти.

Зараз під моніторингом перебувають 10 держав: Азербайджан, Албанія, Боснія і Герцеговина, Вірменія, Грузія, Молдова, Російська Федерація, Сербія, Туреччина (повернулася під моніторинг рік тому) і Україна.

Нагадаємо, рік тому суд ЄС зобов'язав Польщу зупинити судову реформу. Відповідне рішення суд ЄС прийняв після звернення Єврокомісії.

Перед цим президент Європейської ради Дональд Туск заявив про ризик виходу Польщі з Євросоюзу у зв'язку з судовою реформою.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: