Зустріч із РФ у ПАРЄ вперше за 5 років: які завдання України

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

У понеділок, 27 січня, у Страсбурзі відкрилася зимова сесія Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), в якій візьме участь і українська делегація після протесту через повернення до ПАРЄ делегації Росії. Делегації Росії і України зустрінуться вперше за 5 років у ПАРЄ. У коментарі «Слово і Діло» співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков підкреслив, що зимова сесія для української делегації може бути проблематичною і доведеться продемонструвати всі навички дипломатії.

На думку експерта, добре, що Україна повернулася на цей майданчик, хоча після капітулянтського рішення ПАРЄ щодо повернення російської делегації пауза з нашого боку була більш ніж обгрунтована.

«На ту мить рішення підривало концептуальні засади ПАРЄ. Тоді рішення української делегації припинити свою участь було виправданим», – підкреслив Пашков.

Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова зауважив, що з поверненням України до ПАРЄ перед нашою делегацією стоїть кілька завдань.

«Зокрема, потрібно всіляко перешкоджати поширенню фейків і неправдивої інформації, яку напевно озвучуватимуть з трибуни представники РФ», – констатував експерт.

Михайло Пашков підкреслив, що зважаючи на позицію низки європейських країн, які пішли назустріч РФ і виступають за діалог з Москвою, українській делегації доведеться працювати в умовах прямого протистояння.

З ким зі світових лідерів встиг зустрітись президент Зеленський за чотири місяці каденціїЗ моменту інавгурації президент Зеленський побував із візитами у Брюсселі, Франції, Німеччини, Туреччини, Польщі, Канаді та зустрічався в Києві із прем’єром Ізраїлю, керівництвом МВФ та делегацією ЄБРР.

«Це буде проблематично та конфліктно», – спрогнозував експерт.

Експерт висловив сумніви, що внутрішньополітичні зміни в РФ можуть змінити позиції Росії в ПАРЄ щодо України.

«Україні потрібно бути готовою до того, що РФ продовжить політику офіційного і кулуарного пресингу та тиску. Тому варто готуватися до жорсткої боротьби», – зауважив Пашков.

На його думку, з врахуванням цих обставин перед Україною стоїть ще одне важливе завдання – не розгубити союзників.

«Повинна бути робота одним голосом. Інакше нічого не вийде. Тільки єдність і спільна діяльність усіх членів делегації принесуть результат. Це можливо, якщо всі внутрішні розборки представники української делегації залишать осторонь», – прокоментував Михайло Пашков.

На його думку, Україна не втратить союзників, якщо зможе вести розумну і збалансовану тактику, враховувати при цьому інтереси найближчих партнерів – країн Балтії, Польщі, Швеції та інших держав, які поділяють наші інтереси або хоча б посідають нейтральну позицію.

Резюмуючи, експерт також нагадав про інший важливий захід для України – засідання Ради асоціації Україна-ЄС.

«Можна сказати, що пріоритетом у 2020 році для України буде секторальна інтеграція. Українська сторона виконала домашнє завдання, ухвалено низку законопроектів. Ми можемо розраховувати на продуктивний переговорний процес у питанні промислового безвізу. Фактично це зелене світло українським виробникам», – підсумував Михайло Пашков.

Нагадаємо, 16 січня Верховна рада схвалила повернення України до роботи в ПАРЄ. Зокрема, передбачено, що Рада доручає постійній делегації ВР у ПАРЄ подати свої повноваження на затвердження для участі в щорічній сесії ПАРЄ 2020 року.

Також пропонуємо згадати, з ким зі світових лідерів вже встиг зустрітися президент Зеленський.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: