«Кубань» та «Турбаза»: які міжфракційні депутатські об'єднання створюють нардепи

Читать на русском

У новій Верховній раді парламентарі почали об’єднуватися не тільки в групи, але й створювати об’єднання. До міжфракційного депутатського об'єднання парламентарі можуть входити добровільно, як у такі собі «клуби за інтересами». Створення МФДО «Цінності, гідність, родина» спричинило чимало суперечок у суспільстві. «Слово і Діло» пропонує подивитися, які міжфракційні депутатські об’єднання були в Раді попереднього скликання та навколо яких ідей групуються нардепи тепер.

Зазначимо, що міжфракційні депутатські об’єднання не мають прав депутатських фракцій чи груп, утворюються без реєстрації, кадрового, матеріально-технічного, інформаційного, організаційного забезпечення. Про створення МФДО оголошує головуючий на пленарному засіданні за письмовим повідомленням керівника такого об'єднання.

У парламенті VIII скликання налічувалось 138 об’єднань. Найбільше нардепів минулого скликання (70) налічувало об’єднання «За тверезе майбутнє». При цьому до «України спортивної» входило лише 8 нардепів.

Друге за кількістю членів об’єднання «За права споживачів енергетики» включало 68 депутатів. До першої п’ятірки об’єднань входили «За зв’язки з Європейським парламентом «Україна – Європейський Союз» (62 нардепи), «За дороги» (57), «За духовність, моральність та здоров’я України» (50).

Поруч із «Єврооптимістами», яких назбиралось 23, функціонували й такі об’єднання, як «Антипопулісти» (16), «Україна – космічна держава» (9), «Маємо право!» (4), «Мажоритарники України» (6), «Запорізька Січ» (6).

Було навіть об’єднання «Прозоре Євробачення», яке включало 7 нардепів.

Минуле скликання налічувало багато об’єднань за територіальною ознакою, наприклад, по 10 парламентарів входили до об’єднань «Крим», «Буковина», «Вінничина», «За Житомирщину». Аж 6 депутатів об’єдналися довкола ідеї «За вільний Кавказ».

Дюжина депутатів виступали за «Балтійсько-Чорноморську ініціативу «Міжмор’я», ще 7 – за «Європейський Донбас» і 8 народних обранців створили об’єднання «Парламентарі за мир».

За добудову Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ» боролись 12 нардепів, а 14 парламентарів об’єдналися навколо ідеї «Або реально допомагати людям, або розпуститися!».

Підсумки другої сесії Ради IX скликання: скільки обіцянок виконали нардепиХто в Раді краще виконує обіцянки – мажоритарники чи списочники, та наскільки плідно працює весь парламент.

У Верховній раді IX скликання наразі налічується 62 об’єднання, з них найчисельніше – «Цінності, гідність, родина» – включає 268 нардепів.

До першої п’ятірки об’єднань входять «Invest in Ukraine» (227 нардепів), «Рівні можливості» (88), «Третій вік» (69) та «Українці у світі» (58).

Загалом нова Рада поки що воліє об’єднуватися навколо тем економічного зростання, інтеграції новітніх технологій у життя та довкола гучних брендів.

Зокрема, за прискорену євроінтеграцію українського бізнесу виступає 44 нардепи, а до «Правозахисної та антикорупційної коаліції» увійшли 42 парламентарі.

Є й такі об’єднання, як «За ФОПів» (34), «За доступні адміністративні послуги» (15) та навіть «Інтелектуальна Україна» (12).

Відзначимо, що у новій Раді набагато менше об’єднань навколо територій, але серед традиційних «Одещина», «Дніпро», «Черкащина», є й «Кубань», що налічує 12 депутатів.

Мабуть, найзагадковіше об’єднання носить лаконічну назву «Турбаза» і включає вже 11 нардепів.

Поки що найменше депутатів налічують об’єднання «Антирейдерська коаліція» (5), «Один пояс, один шлях» (6) та «Бренд «Держава Україна» (4).

Здебільшого депутати входять до 3-5 об’єднань. До найбільшої кількості «клубів за інтересами» – 13 міжфракційних об’єднань – увійшов «слуга народу» Юрій Камельчук. По 12 об’єднань мають у послужному списку Андрій Клочко і Марія Мезенцева («Слуга Народу») та Ярослав Юрчишин («Голос»).

Серед нардепів, які постійно на слуху, по 8 об’єднань підтримують Ірина Верещук («Слуга Народу»), Нестор Шуфрич («ОПЗЖ»), Іванна Климпуш-Цинцадзе («ЄС»). Голова фракції «ЄС» Артур Герасимов та представниця «ОПЗЖ» Наталія Королевська входять до 6 різних об’єднань. По 4 об’єднання підтримують Вадим Новинський та глава президентської фракції Давид Арахамія.

Мустафа Джемілєв («ЄС») та Сергій Рахманін («Голос») долучилися до трьох міжфракційних об’єднань, а лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко – до двох.

До жодного об’єднання поки що не входять 11 нардепів, серед яких спікер парламенту Дмитро Разумков, Сергій Власенко («Батьківщина), три представника «ЄС» – Петро Порошенко, Ніна Южаніна, Володимир В'ятрович.

Раніше ми писали, що в Раді з'явилися нові міжфракційні об'єднання.

Також «Слово і Діло» підбило підсумки роботи другої сесії Ради у фактах та цифрах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: