Оржель анонсував зниження цін на газ. Популізм чи реальна перспектива?

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель анонсував зниження цін на газ. «Підписання договору про транзит газу дозволило стабілізувати ситуацію на ринку, а відповідно є всі позитивні чинники для зменшення цін. І на Кабміні прийняли відповідні рішення», – повідомив міністр. У коментарі «Слово і Діло» президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар зауважив, що міністр енергетики та захисту навколишнього середовища перебільшує значення транзитного контракту в питанні зниження цін на газ.

Михайло Гончар пояснив, що, по-перше, з урахуванням теплої зими запаси в сховищах виявилися не повністю затребувані, а по-друге, варто врахувати, що кризового сценарію в Україні не відбулося.

На його думку, головний фактор, який може сприяти зниженню цін на газ, – метеорологічний. «Якби зараз була просто холодна або аномально холодна зима, ситуація виглядала б інакше», – уточнив він.

Енергетик констатував, що саме тепла зима і відсутність газової кризи об'єктивно створили підстави для падіння цін на європейському ринку.

Михайло Гончар не виключив, що в наступному місяці можливий обвал у зв'язку з тим, що є великі надлишки газу, його будуть намагатися реалізувати в будь-який спосіб.

«У нас здійснюється імпорт газу в прив'язці до цін на європейських газових хабах. Відповідно, це можна вважати головною передумовою до того, що ціна на газ на внутрішньому ринку може бути знижена», – пояснив Михайло Гончар.

Однак енергетик підкреслив, не факт, що це відразу призведе до зменшення цифр у платіжках споживачів. За його словами, далі стоїть питання, як буде реалізовуватися корпоративна політика на рівні НАК «Нафтогазу», інших підприємств-постачальників.

Михайло Гончар звернув увагу, що з одного боку, можна піти на зниження тарифів, але з іншого, потрібно чимось наповнювати Держбюджет.

Платежі за комуналку: як змінювалися витрати українців на комунальні послуги за останні 15 роківПік зростання витрат на комунальні послуги стався у 2014 році, а, виходячи з прогнозованих цін на газ, на початку 2020-го витрати на комуналку майже не зростатимуть.

Експерт зазначив, що бюджет наповнюється за рахунок податкових відрахувань, а НАК «Нафтогаз» – найбільший платник. Отже, чим менший дохід буде отримувати НАК від реалізації газу на внутрішньому ринку, тим меншими будуть податкові відрахування до бюджету, уточнив він.

«Потрібно врахувати, що в бюджеті й без цього багато дірок. Тому, дане питання – бюджетної політики і корпоративної. Що візьме гору? Дешевий популізм, щоб здешевити тарифи і платіжки або необхідність подбати про бюджет. Прямої залежності тут немає», – прокоментував Гончар.

Енергетик не виключив, що заява Оржеля – черговий сеанс популізму.

«Можливо, була отримана відповідна директива з Банкової», – резюмував президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

«Слово і Діло» вирішило подивитися, скільки українська сім'я витрачає на комунальні послуги і як змінювалися тарифи протягом останніх 15 років.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» проаналізувало, як за останній рік змінювалися тарифи на газ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: