Зеленський пояснив, чому не міг говорити, що літак МАУ збили

Читать на русском
Президент України Володимир Зеленський заявив, що не міг публічно говорити про те, що Іран збив літак, хоча знав про це вже на другий день.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не міг публічно говорити про те, що Іран збив літак, хоча знав про це вже на другий день.

Про це Зеленський сказав в інтерв'ю ізраїльському 9 каналу.

«І я до них поїхав (до родичів загиблих - ред). Я до них поїхав, я не міг в публічному полі говорити: «Нас збили», але я приїхав до них і сказав: «Крім співчуття і так далі, я приїхав до ваc з важливою інформацією. Хочу, щоб ви точно знали, це повністю не технічна помилка. І не помилка ваших рідних, і не помилка нашого професійного екіпажу», - сказав президент.

Зеленський також заявив, що вже на другий день після катастрофи йому було відомо, що літак МАУ збили збройні сили Ірану.

«Але в публічне поле не виходив, потрібні були дані і докази», - зазначив він.

Президент розповів, яким чином вдалося домогтися визнання Ірану.

«Я вважаю, що ми зробили кілька важливих кроків, які дали нам можливість натиснути на іранську сторону, і вони визнали, що це була не технічна поломка або помилка нашого екіпажу і літака МАУ. Ми домоглися їхнього визнання, завдяки, до речі, не тільки нашим професіоналам, не тільки нашій комісії, яка на місці там працювала, завдяки і Сполученим Штатам Америки, і Великобританії, США і Канаді, і, чесно кажучи, у нас було спілкування й з ізраїльською стороною теж», - сказав Зеленський.

Зеленський також додав, що найважливішу роль у визнанні Тегераном зіграли саме українські фахівці, які вилетіли на місце аварії для розслідування.

«Ми зібрали 45 найкращих фахівців, вони на місці нам показали і дотиснули», - сказав президент.

Як повідомлялося, на наступний день після авіакатастрофи Зеленський закликав не маніпулювати інформацією і дочекатися хоча б попередніх результатів експертиз.

Нагадаємо, літак МАУ зазнав аварії поблизу Тегерана незабаром після вильоту вранці 8 січня. На борту літака було 167 пасажирів і 9 членів екіпажу - громадяни України. Всі вони загинули. 11 січня Іран визнав, що український літак був збитий ракетою.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: